Politika

EVROPSKA KOMISIJA: ISKLJUČIVO HRVATSKA ODLUČUJE KO SMIJE NA NJENU TERITORIJU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Ministarstvo je saopštilo da Hrvatska podržava "evropsku Crnu Goru", proces pristupanja Podgorice EU i da se zalagala za napredak na evropskom putu Crne Gore.

Izvor: Euractiv/YOUTUBE/EUROPEAN COMMISSION

U isključivoj je nadležnosti hrvatskih vlasti odlučivanje o osobama koje smiju ili ne smiju da uđu na teritoriju Hrvatske.

To je "Vijestima" saopštila danas Evropska komisija (EK), odgovarajući na pitanje da li se odluka Hrvatske da proglasi trojicu crnogorskih političara nepoželjnima odnosi na sve države članice Evropske unije (EU) ili o tome svaka članica odlučuje ponaosob.

Iz odgovora nije jasno da li to znači da se u ovom trenutku odluka Hrvatske ne odnosi na ostale zemlje Šengenske zone.

Zagreb je juče proglasio personama non grata šefa crnogorskog parlamenta Andriju Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića zbog "sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Republikom Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Republike Hrvatske u unutrašnje političke svrhe", aludirajući time na odluku Skupštine Crne Gore da usvoji krajem juna Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahau i Mauthauzen, pišu Vijesti.

Za to je glasao 41 poslanik parlamentarne većine, odnosno predstavnici PES-a, Mandićeve Nove srpske demokratije (NSD), Bečićevih Demokrata, DNP-a, Socijalističke narodne partije (SNP) i Saveza građana CIVIS.

Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova (MVEP) Hrvatske saopštilo je juče da žali što je većina u crnogorskom parlamentu odlučila "da zanemari kontinuirane pozive" Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose i evropski put Crne Gore.

"U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih zvaničnika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku, niti je u skladu deklarisanom cilju članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)", naveo je MVEP.

Ministarstvo je saopštilo da Hrvatska podržava "evropsku Crnu Goru", proces pristupanja Podgorice EU i da se zalagala za napredak na evropskom putu Crne Gore.

"Republika Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu, te da će svoje napore usmjeriti na dalje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu", poručeno je.