Politika

MANDIĆ: "IZNENAĐENI REAKCIJOM HRVATSKE, NEĆEMO PREDUZIMATI RECIPROČNE MJERE"

Autor Vasilisa Grgurević

"Crna Gora ostaje posvećena dobrosusjedskim odnosima. A razumijem i da Hrvatska želi da vodi politiku kakvu ona hoće", kazao je Mandić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić saopštio je na današnoj sjednici Skupštine da Crna Gora neće preduzimati nikakve recipročne mjere, povodom odluke zvaničnog Zagreba da Mandića, potpredsjednika Vlade Aleksu Bečića i lidera Demokratske narodne partije (DNP) Milana Kneževića proglasi za persone non grata.

Mandić je dodao da se od čitave povike sve na kraju svelo na reakciju koja se odnosi na samo tri političara.

"Nijedan dobronamjerni čovjek nije mogao ni naslutiti da će se u 2024. godini moderna Hrvatska poistovjećivati sa Nezavisnom Državnom Hrvatskom na način što će na način što će liderima tri stranke zabraniti ulazak u Hrvatsku", poručio je on.

Mandić je podsjetio da je nakon usvajanja Rezolucije o Jasenovcu pozvao delegaciju Hrvatskog sabora da posjeti Crnu Goru.

"Taj taj poziv i daje stoji. Oni su naši prijatelji i ponovo ih pozivam u Crnu Goru da dođu. Želimo da razgovaramo i da otklonimo sve nedoumice", poručio je Mandić.

Ipak, kako je naveo, ostaje pri stavu da je Rezolucija o jasenovcu "mjera naše pripadnosrti narodima koji baštine tekovine slobode, istine, pravde i mira".

"U 21. vijeku ne smije postojati politika koja revitalizuje mračne ideologije nacizma i fašizma", smatra Mandić.

Prema njegovim riječima, crnogorski poslanici su sa Rezolucijom o Jasenovcu napravili veliki civilizacijski iskorak.

"Zadovoljan sam što su svi poslanici saopšptili da ono što se desilo u Jasenovcu jeste genocid, bez obzira jesu li glasali za nju ili ne", zaključio je Mandić.

Mandić DPS-u: Rezolucija nema nikakve veze sa Vučićem, ali ne potcjenjujte ga

Mandić je poslaniku DPS-a Andriji Nikoliću poručio da rezolucija o Jasenovcu nema nikakve veze sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nioti je on inicirao.

"Ono što usvoji parlament Srbije ima veze sa Vučićem. Nemojte predstavljati na to da je Vučić nema hrabrosti da rezoluciju usvoji u Srbiji, pa je riješio da to učini u Crnoj Gori. Nemojte da potcjenjujete predsjednika Srbije. Ovo je naša akcija, smišljena i odrađena u Crnoj Gori", kazao je Mandić.