Politika

HRVATSKA PROGLASILA KNEŽEVIĆA, MANDIĆA I BEČIĆA NEPOŽELJNIMA

Autor Vasilisa Grgurević Izvor MINA

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić, poslanik Milan Knežević i potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić proglašeni su u Hrvatskoj za nepoželjne osobe.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

U saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske navodi se da su danas uputili notu crnogorskoj Ambasadi u Zagrebu i obavijestiti Crnu Goru da su Mandić, Knežević i Bečić proglašeni nepoželjnima u Hrvatskoj.

"Zbog sistemskog djelovanja na narušavanju dobrosusjedskih odnosa s Hrvatskom i kontinuiranog zloupotrebljavanja Hrvatske u unutarnje političke svrhe", kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova žali što je većina u Skupštini Crne Gore odlučila zanemariti kontinuirane pozive Hrvatske da ne povlači poteze koji bi se na negativan način mogli odraziti na bilateralne odnose dvije države i evropski put.

"U tom kontekstu, djelovanje spomenutih političkih službenika posebno se izdvaja, a njihovo postupanje nikako se ne može smatrati dobronamjernim i dobrosusjedskim u odnosu na Republiku Hrvatsku niti je u skladu sa deklarisanim ciljem članstva Crne Gore u Evropskoj uniji (EU)", kaže se u saopštenju.

Iz hrvatskog resra su podsjetili i da su dobrosusjedski odnosi jedan od ključnih elemenata procesa proširenja kao i procesa stabilizacije i pridruživanja, ali i jedan od ključnih kriterijuma za ocjenjivanje napretka u pristupnom procesu Crne Gore, u skladu sa Pregovaračkim okvirom EU za Crnu Goru.

"Hrvatska podržava evropsku Crnu Goru, podržava proces pristupanja EU i zalagala se za napredak na evropskom putu Crne Gore", naglasili su iz hrvatskog Ministarstva.

Kako su dodali, Hrvatska očekuje da će se Crna Gora ponašati u skladu s evropskim vrijednostima i u evropskom duhu, kao i da će svoje napore usmjeriti na daljnje ispunjavanje uslova i mjerila u pristupnom procesu.

Skupština Crne Gore usvojila je u junu Rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i logorima Dahauu i Mauthauzenu, na inicijativu Mandića i Kneževića.Usvajanje Rezolucije podržala je i Demokratska Crna Gora na čijem čelu je Bečić.