Politika

DAN D ZA VLAST U PODGORICI! DANAS ODLUKA IDE LI SE NA PRIJEVREMENE IZBORE!

Gradski parlament ima 58 odbornika, pa je za izglasavanje inicijative za raspuštanje potrebno da je podrži 30 odbornkika.

Izvor: PGbiro

Na današnjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, između ostalog, raspravljaće se o inicijativama za skraćenje mandata lokalnom parlamentu i razrješenju gradonačelnice Podgorice Olivere Injac. Odbornice Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić i Jevrosima Pejović su prije dva dana najavile da će glasati za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu, ali da neće podržati smjenu gradonačelnice. Iz Pokreta za promjene sinoć je poručeno da je Odbor PzP Glavnog grada jednoglasno usvojio odluku da podrže inicijativu za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada, a da glasaju protiv razrješenja Injac. Početak sjednice zakazan je za 10 časova.

Ukoliko bi odbornici opozicije i Pokreta za Podgoricu u Skupštini Glavnog grada na sjutrašnjoj sjednici dobili podršku od kolega iz Pokreta za promjene (PzP) ili Građanskog pokreta (GP) URA imali bi potrebnu većinu za skraćenje mandata parlamentu, što bi izazvalo prijevremene izbore.

Gradski parlament ima 58 odbornika, pa je za izglasavanje inicijative za raspuštanje potrebno da je podrži 30 odbornkika.

Inicijativu za skraćenje mandata Skupštine Glavnog grada podnijeli su ranije Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Liberalna partija. Ove partije imaju ukupno 22 mandata, pa su im za većinu, osim pet odbornika iz Pokreta za Podgoricu, potrebna još tri glasa. PzP i Građanski pokret URA imaju po tri odbornika. Nakon odluke PzP-a, kako sada stvari stoje, inicijativa za skraćenje mandata podgoričkom parlamentu ima potrebnu većinu.

Izvjesno je da za razrješenje Injac nema dovoljno glasova.

Kriza vlasti u Glavnom gradu počela je u martu nakon raskola u PES-u, kad je tu partiju napustilo pet odbornika bliskih predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću koji su oformili Pokret za Podgoricu. Oni su se sa GP URA i PzP-om dogovorili o zajedničkom djelovanju. Zajedno imaju 11 odbornika.

U gradskom parlamentu kao nezavisni odbornici djeluju Nemanja Baošić i Maja Vučelić.

Ako danas odbornici skrate mandat Skupštini Glavnog grada, Jakov Milatović bi vanredne izbore morao raspisati sjutra.

Zakonski rok za održavanje izbora je od 60 do 100 dana. Izbori se moraju održati u nedjelju, pa bi tako izlazak na birališta u Podgorici morao biti organizovan u periodu od 29. septembra do 27. oktobra.