Politika

POČELA RASPRAVA O REKONSTRUKCIJI VLADE

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Poslanici crnogorskog parlamenta počeli su raspravu o predlogu za rekonstrukciju Vlade Milojka Spajića.

Skupština Crne Gore
Izvor: printscreen/youtube/skuština crne gore

Predlog za promjenu sastava 44. Vlade jutros je stigao u skupštinsku proceduru.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta – Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije, predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i Vlade krajem oktobra prošle godine.

Vladu će, nakon rekonstrukcije, činiti i Bošnjačka stranka, nakon što je Glavni odbor te partije u ponedjeljak prihvatio predlog za ulazak u Vladu Milojka Spajića.

Spajić je predložio da se za potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku izabere Aleksa Bečić, a za potpredsjednika Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

Funkciju potpredsjednika Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama, ukoliko Skupština podrži rekonstrukciju Vlade, obavljaće Budimir Aleksić, a funkciju potpredsjednika Vlade za infrastrukturu i regionaini razvoj Milun Zogović.

Spajić je za potpredsjednika Vlade za međunarodne odnose i ministra vanjskih poslova predložio Ervina Ibrahimovića, za ministra energetike Sašu Mujovića, a za ministra pravde Bojana Božovića.

Za ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine predložen je Slaven Radunović, za ministarku turizma Simonida Kordić, a za ministarku saobraćaja Maja Vukićević.

Ukoliko poslanici glasaju za predlog promjene sastava 44. Vlade, Damjan Ćulafić biće ministar ekologije, održivog i razvoja sjevera, Dragoslav Šćekić sporta i mladih, Naida Nišić ministarka rada, zapošljavanja i socijalnog dijaloga, a Filip Radulović ministar pomorstva.

Za ministra dijaspore predložen je Mirsad Azemović, za ministra socijalnog staranja, brige o porodici i demografije Damir Gutić, a Admir Šahmanović za ministra rudarstva, nafte i gasa.

Spajić je za ministra regionalno-investicionog razvoja i saradnje sa nevladinim organizacijama predložio Ernada Suljevića, a Milutina Butorovića za ministra bez portfelja.

On je Skupštini predložio razrješenje ministra pravde Andreja Milovića, turizma, ekologije, odrzivog i razvoja sjevera Vladimira Martinovića, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavicevića.