Politika

LJILJANIĆ: NEĆEMO GLASATI ZA SMJENU INJAC

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Glasaćemo za skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada Podgorica, saopštila je Jevrosima Pejović, poslanica Pokreta za Podgoricu.

Izvor: PGbiro

Ona je to kazala na današnjoj pres konferenciji u Skupštini Glavnog grada.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Nađa Ljiljanić kazala je da oni neće glasati za smjenu gradonačelnice Podgorice Olivere Injac jer neko mora biti gradonačelnik u prelaznom periodu.

Sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj će se raspravljati o razrješenju Injac i skraćenju mandata Skupštini biće održana u srijedu 24. jula.

Ljiljanić je rekla da bi počeli konferenciju sa platformom Pokreta za Podgoricu, pišu Vijesti.

"Princip na osnovu koga je dosadašnji Pokret Evropa sad (PES) i nosilac Jakov Milatović dobio glasove na izborima zasniva se na dobroj upravi. Dobra uprava podrazumijeva odgovornost. Mi smo htjeli da odgovornost koju je promovisao Milatović ne znači samo polaganje računa od izbora do izbora, već jednu održivu budućnost", istakla je Ljiljanić.

Ona je dodala da zbog svojih bivših partijskih saboraca, moraju ukazati na neke stavke platforme.

"Prvi princip je koncept dobre uprave, a on se ne može mjeriti funkcijama. Vratićemo mandat građanima. Sljedeći princip je princip javne odgovornosti. Neko izlazi iz vladajuće partije koja ima premijera i ministre. Mi imamo drugačiji pristup. Izbori u Podgorici su se desili da bismo imali i prave promjene. Ko želi da shvati ideju i prihvati našu viziju, sa nama ima dogovor. Moramo izaći iz strančenja i političke trgovine", rekla je Ljiljanić.

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, kazala da što su više pregovarali sa kolegama iz PES-a to su bili dalje od dogovora.

Odbornica Pokreta za Podgoricu Jevrosima Pejović rekla je da gradonačelnica Podgorice Olivera Injac ne organizuje posao u Glavnom gradu.

"Jučerašnja izjava partija vladajuće većine da će preispitati svaku koaliciju na lokalnom nivou znači da su svjesni situacije u Glavnom gradu. Glasaćemo za skraćenje, ali se nadamo da će i ostali iz vlasti, jer to su kolege sa kojima imamo bazične zajedničke principe", kazala je Pejović.

Ljiljanić je rekla da je povjerenje u PES potpuno izgubljeno, pišu Vijesti.

"Mi smo donijeli odluku da ćemo vratiti mandat građanima. Mi smo odgovorni prema građanima i ne možemo se voditi suprotno tome. Nećemo glasati za smjenu Injac, jer neko mora biti gradonačelnik u prelaznom periodu. Nismo ostali podložni trgovinama i ucjenama. Očekujemo podršku svih kolega koji ne očekuju da im ujak premijera određuje stvari", rekla je Ljiljanić.

Pejović je kazala da se "kolege iz PES itekako dogovaraju sa opozicijom".

"Pozivam kolege iz vlasti da zajedno vratimo mandat građanima. Nije važna zamjena, već promjena sistema. To je ono što su naše kolege iz PES zaboravile kad su dobile priliku", rekla je ona.

Kazala je da izbori još nisu raspisani.

"Naravno da smo pokazali toleranciju, kapacitet za saradnju, koaliciju. Nemamo dogovor sa nekim o zajedničkom nastupu, ali vidimo mogućnost saradnje sa mnogima, prije svega Blokom 11. Prije samih izbora, moramo vidjeti ko će glasati za skraćenje. Nakon izbora - Pokret za Podgoricu je svjestan da ne može sam i zato želimo da sarađujemo na nivou programskih koalicija. Ne želimo da se ponovi ista situacija gdje ćemo morati da gazimo svoju riječ, gdje ćemo biti prinuđeni da glasamo za ljude koje ne poznajemo, čiju biografiju nemamo. To su principi. Prvo ćemo ići na meritokratiju", rekla je Pejović.

Ljiljanić je kazala da očekuju podršku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, jer su kako je rekla ostali vjerni principima koje je on promovisao i na kojima je pobijedio na izborima u Podgorici.

"Pokret za Podgoricu će predstaviti svog gradonačelnika - osobu koja će promijeniti grad i koja će ga napraviti evropskim. Izvještaj gradonačelnice je spasila Demokratska partija socijalista (DPS). Videćemo da li će skraćenje DPS opet onemogućiti u saradnji sa PES", rekla je Ljiljanić.