Politika

SJUTRA GLASANJE O REKONSTRUKCIJI VLADE?

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Gotovo je izvjesno da će poslanici u Skupštini Crne Gore sjutra glasati o rekonstrukciji Vlade

Izvor: MONDO/Milica Mrvaljević

Gotovo je izvjesno da će poslanici u Skupštini Crne Gore sjutra glasati o rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića u nastavku šeste ili devete sjednice proljećnog zasijedanja, kako Vijesti pišu.

Izvori "Vijesti" rekli su da će to najvjerovatnije biti u okviru tačke izbori i imenovanja, koja je na dnevnom redu obje sjednice.

Premijer će, navodno, predložiti razrješenja ministara koji više neće biti u vladi i onih čija se ministarstva dijele, kako bi se napravila mjesta za nove članove Vlade iz Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), i eventualno iz Bošnjačke stranke (BS).

Istovremeno, Spajić će predložiti izbor svih novih članova vlade i "starih" ministara koji su dobili druge, smanjene resore.

Ukoliko bude rekonstrukcije i dođe do smjene ministra pravde Andreja Milovića, neće biti održana tematska sjednica na kojoj je trebalo da odgovara na pitanja poslanika o vladavini prava.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Ako u Vladu uđe BS, njihovi ministri i/ili potpredsjednici dobiće funkcije iz kvote PES-a.

Nije jasno koje će pozicije eventualno dobiti BS, ali se spekuliše da bi to moglo biti Ministarstvo vanjskih poslova i novostvoreno Ministarstvo za dijasporu.

Ostale stranke zadržaće svoje sadašnje pozicije u Vladi.

"Vjerovatnoća da će Vlada biti rekonstruisana u utorak je sada 99 odsto", rekao je juče "Vijestima" izvor iz partije vladajuće koalicije.

Pregovori između Bošnjačke stranke (BS) i Pokreta Evropa sad (PES) nastavljeni su juče.

Izvor "Vijesti" iz vrha BS-a je juče ujutro kazao da ulazak BS-a u rekonstruisanu Vladu nije dogovoren i da o tome "za sada" razgovaraju samo Ibrahimović i premijer Milojko Spajić.

"Nismo dogovorili. Razgovaramo o mogućem učešću BS-a u 44. Vladi", rekao je sagovornik, odgovarajući na pitanje je li tačno da je dogovoren ulazak BS-a u Vladu, kako su objavili neki mediji.

Demokratska partija socijalista se juče nije oglašavala po ovom pitanju, dok su komentatori u medijima bliskim toj stranci oštro kritikovali namjeru BS-a da uđe u "četničku" Vladu s Andrijom Mandićem.

Eventualni dogovor premijera i lidera PES-a Spajića s Ibrahimovićem treba da potvrde organi stranaka koalicije, najvjerovatnije već danas.

O ulasku BS-a u Vladu trebalo bi da se danas raspravlja na sjednici Glavnog odbora stranke, u Rožajama, u 17 sati.

Rekonstrukcija Vlade će biti i tema današnjeg kolegijuma predsjednika Skupštine.

Većina stranaka vladajuće većine indirektno je juče zatražila od sadašnjeg i potencijalno budućeg koalicionog partnera - Demokratskog saveza (DS) i Bošnjačke stranke (BS), da do kraja godine izađu iz vlasti u opštinama u kojima su u koaliciji s Demokratskom partijom socijalista (DPS).

U zajedničkom saopštenju Pokreta Evropa sad, Nove srpske demokratije, Demokrata, Demokratske narodne partije i Socijalističke narodne partije se navodi da su konstituenti parlamentarne većine saglasni da stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu preispitaju koalicionu saradnju na svim nivoima s vodećom parlamentarnom opozicijom, najkasnije do usvajanja budžeta za 2025.

Navode da će parlamentarna većina, u suprotnom, prekinuti saradnju.

Saopštenje nisu potpisali Albanski forum, CIViS i Demokratska partija (DP) ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke.

Bošnjačka stranka Ervina Ibrahimovića je u koalicionoj vlasti sa DPS-om u Bijelom Polju i Ulcinju, u kome je i DP dio vladajuće koalicije s "vodećom parlamentarnom opozicijom".

DPS je najveća opoziciona stranka u državnom parlamentu sa 17 poslanika.

Izvor "Vijesti" iz vrha BS-a juče nije želio da odgovori na pitanje da li će raskinuti koaliciju sa DPS-om u Bijelom Polju.

Demokrate su do sada uslovljavale ulazak BS-a u Vladu njihovim raskidanjem koalicija sa DPS-om na lokalnom nivou, prvenstveno u Bijelom Polju.

Jučerašnjim saopštenjem iza tog uslova su stale i ostale velike stranke koalicije, ali je on odložen do kraja godine, tako da trenutno nema smetnji da BS uđe u Vladu, moguće već sjutra.

Izvori "Vijesti" tvrde da bi ministarka prosvjete Anđela Jakšić Stojanović mogla da zadrži tu poziciju, iako ona po koalicionom sporazumu u rekonstruisanoj vladi treba da pripadne NSD-u. Spekulisalo se da bi novi ministar trebalo da bude Budimir Aleksić.

Nije jasno koje bi ministarstvo u tom slučaju dobio NSD, koji o tome vodi pregovore s premijerom Spajićem.

Prosvjetna zajednica pokrenula je peticiju kojom se traži da Jakšić Stojanović ostane na toj funkciji, kojoj se pridružilo devet NVO.

Iz Prosvjetne zajednice kazali su da su nezadovoljni najavom rekonstrukcije Vlade i novih personalnih rješenja na čelu resora prosvjete i činjenicom da je prosvjeta još jednom planirana za najbanalnija politička potkusurivanja.

"Prvi put nakon mnogo godina na čelu ovog resora je ministarka koja je zajedno sa svojim timom pokazala profesionalnost, znanje, volju, entuzijazam, snagu i odlučnost", naveli su u otvorenom pismu.

Premijer nova imena može predložiti na samoj sjednici
Još nije poznato ko će biti novi članovi Vlade i to će biti poznato kada premijer Skupštini uputi predlog za njihovo imenovanje.

"Premijer ne mora uopšte obavještavati parlament o tome unaprijed, već može to predložiti na samoj sjednici", rekao je izvor "Vijesti" upoznat s razgovorima o proceduri.

Spekuliše se da bi na mjesto novog ministarstva prostornog planiranja mogao doći poslanik NSD Slaven Radunović, a na mjesto ministarke turizma poslanica te stranke Simonida Kordić.

Nova potpredjsednica Vlade mogla bi biti Maja Vukićević iz DNP-a.

Vladu Crne Gore trenutno čine predsjednik, pet potpredsjednika i 19 ministarstava.

Ulaskom NSD i DNP, i ako BS dobije Ministarstvo dijaspore, Vlada će imati 31 člana.

To znači da se mora promijeniti Uredba o organizaciji i načinu rada državne uprave, jer se povećava broj ministarstava.

Singapur i Švajcarska zajedno imaju 23 ministarstva (Singapur 16, a Švajcarska 7).

Spajić je u ekspozeu koji je predstavio poslanicima u oktobru prošle godine naveo da je "naša vizija Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope".

"Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumijevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora", rekao je Spajić.