Politika

ULAZAK BOŠNJAČKE STRANKE U VLADU JOŠ NIJE DOGOVOREN

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Ulazak Bošnjačke stranke u rekonstruisanu Vladu još nije dogovoren

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Ulazak Bošnjačke stranke u rekonstruisanu Vladu još nije dogovoren, a o tome “za sada” razgovaraju samo predsjednik te stranke Ervin Ibrahimović i premijer Milojko Spajić, rekao je jutros “Vijestima” izvor iz vrha BS.

“Nismo dogovorili. Razgovaramo o mogućem učešću BS u 44. Vladi”, rekao je sagovornik, odgovarajući na pitanje je li tačno da je dogovoren ulazak BS u Vladu, kako su objavili neki mediji.

Na pitanje može li se desiti da se sve završi do utorka, kako se spekuliše u partijama vlasti i opozicije, sagovornik je rekao: “Vjerujte da ne znam”.

“Za sada (razgovaramo) samo sa premijerom”, rekao je izvor “Vijesti”.

Prema saznanjima lista iz više izvora, rekonstrukcija Vlade je definitivno dogovorena, ali i dalje nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je prije desetak dana. Tri izvora “Vijesti” iz vladajuće koalicije rekli su da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. To su na prekjučerašnjoj sjednici parlamenta pominjali i poslanici opozicije.

Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je prije tri dana da odluka o tačnom datumu još nije donijeta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju - Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) - predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine.

Ulasku BS-a u Vladu ranije se protivila Demokratska narodna partija Milana Kneževića. Demokrate su kao uslov da podrže ulazak BS u Vladu tražile da oni raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa.

Izvor iz Demokrata rekao je da “taj uslov i dalje važi”.

Sagovornik iz BS nije želio da odgovori na pitanje da li će to uraditi.

Za ulazak novih partnera u vlast, morao bi se promijeniti koalicioni sporazum, što bi takođe odužilo cijeli proces. U vladajućoj koaliciji se spekuliše da bi se to moglo riješiti sporazumom Pokreta Evropa sad i BS, pri čemu bi novi partner mjesta u Vladi mogao dobiti sa kvote PES-a.

Premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje u srijedu (24. jula) u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je prije tri dana usvojila Vlada.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.