Politika

LIDERI VEĆINE DOGOVORILI REKONSTRUKCIJU VLADE, OSTALO JOŠ NEKOLIKO OTVORENIH PITANJA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je prije desetak dana.

Izvor: Vlada CG

Rekonstrukcija postojeće Vlade je definitivno dogovorena, ali još nije sasvim sigurno da li će biti u julu ili nešto kasnije, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sastanak lidera partija većine, na kojem je razgovarano o tome, održan je prije desetak dana. Tri izvora “Vijesti” kažu da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, izvor iz vrha Pokreta Evropa sad (PES) rekao je da odluka o tačnom datumu još nije donijeta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Rekonstrukcija Vlade, ulaskom konstituenata nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) u nju - Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP) - predviđena je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra prošle godine. Predviđeno je da se rekonstrukcija desi najkasnije do izglasavanja budžeta za 2025, što znači do kraja ove godine, prenose Vijesti.

U prilog sagovornicima iz vladajuće koalicije koji misle da rekonstrukcija možda neće biti u julu, ide i navodno želja premijera Milojka Spajića da dodatno pokuša da u rekonstruisanu Vladu uđe i Bošnjačka stranka (BS). Ulasku BS-a u Vladu ranije se usprotivio DNP, a Demokrate su im postavile uslov da raskinu koaliciju s Demokratskom partijom socijalista u Bijelom Polju i da se formira u toj opštini vlast s većinom s državnog nivoa, a morao bi se promijeniti koalicioni sporazum, što bi odužilo cijeli proces.

Osim toga premijer, koji bi trebalo da predloži i brani rekonstrukciju Vlade u parlamentu, putuje u srijedu (24. jula) u Pariz, na otvaranje Olimpijskih igara, a vraća se 29. jula, piše u platformi koju je juče usvojila Vlada.

Ako rekonstrukcija ne bude u julu, u avgustu i septembru bi morala da bude zakazana vanredna sjednica Skupštine.

Prema Poslovniku Skupštine, podnosilac zahtjeva za vanredno zasjedanje ne može zahtijevati sjednicu u vremenu kraćem od 15 dana od podnošenja zahtjeva, a za dnevni red sjednice može predložiti samo predloge akata čiji je predlagač. U redovnom zasjedanju koje se završava 31. jula, šef parlamenta na osnovu dogovora na Kolegijumu predsjednika, može zakazati sjednicu u roku kraćem od sedam dana, a dnevni red može predložiti na sjednici.

U pripremi rekonstrukcije Vlade pokazalo se da postoji i nekoliko proceduralnih pitanja, među kojima je i način zamjene ministara čiji se resori razdvajaju. Izvori “Vijesti” navode da je jedan način da ministri čija se ministarstva razdvajaju i koji ostaju u Vladi daju ostavke ili razriješe funkcije pa ponovo izaberu, a drugi da se samo izaberu ministri novoosnovanih ministarstava, prenose Vijesti.

Drugo pitanje je da li rekonstrukcija treba da bude u okviru tačke “izbori i imenovanja” ili da bude posebna tačka dnevnog reda.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Koalicija ZBCG pokrenula je pitanje rekonstrukcije odmah krajem prošle godine, poručujući da bi taj postupak trebalo da uslijedi nakon novogodišnjih praznika, nekoliko mjeseci poslije toga ili u prvoj polovini 2024. godine. Spajić je to odložio do dobijanja Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) u junu.

Predsjednik Skupštine i lider NSD Andrija Mandić je u intervjuu za beogradsku Politiku u subotu rekao da će se rekonstrukcija Vlade desiti vrlo brzo, već krajem jula.

Prethodno je 9. jula, gostujući na TV Adria, poručio “da rekonstrukcija može da se desi sljedeće sedmice, a svakako do kraja jula”.

“Potpisali smo koalicioni ugovor koji predviđa rekonstrukciju vlade. Napravili smo dogovor koji nije bio logičan kada se potpisao, jer drugi po snazi politički subjekt nije dobio priliku da bude u vlasti. Mi smo kao parlamentarna većina uradili mnogo toga, uradili smo mnoge stvari zbog koji nas u Briselu i u EU hvale. Dobili smo pozitivan IBAR i mislimo da je sad trenutak da koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ uđe u vlast”, rekao je on, pišu Vijesti.

Poručio je da žele da “snažno uđu u Vladu” i da naprave nove reforme. Naglasio je da bi bilo dobro da se Vlada proširi i na Bošnjačku stranku.

Zapadni partneri nisu gledali blagonaklono na to što će “proruske i prosrpske” partije postati dio Vlade u državi članici NATO-a. IZ SAD su nekoliko puta poručili da im bivši DF nije partner.

Možda ce vas zanimati