Politika

HOĆE LI BITI MOGUĆE FORMIRANJE VLASTI U BUDVI?

Autor Vasilisa Grgurević Izvor Vijesti

Predstavnici budvanskog Pokreta Evropa sad (PES) najvjerovatnije neće doći na današnji sastanak na koji su ih pozvali lideri tri liste na lokalnim izborima, pa je i dalje neizvjesno hoće li biti moguće da se formira vlast u Budvi.

Izvor: Pokret Evropa sad

Najvjerovatnije neće biti pomaka u formiranju budvanske vlasti, PES ne dolazi na sastanak. "Diskontinuitet loše vlasti i evropska platforma su uslovi da bilo čemu dam legitimitet bilo kao nosilac liste, bilo kao odbornik, a na tom stanovištu je i Pokret Evropa sad", rekao je Zenović “Vijestima”.

“Sjutra teško”, rekao je juče “Vijestima” nosilac liste PES-a Predrag Zenović odgovarajući na pitanje hoće li prisustvovati sastanku koji su za večeras u 19 h sazvali lideri tri liste “Budva naš grad”, “Čist izbor - SDP, SD, LP i građani” i “URA - dr Dritan Abazović - Drugačije”, Nikola Jovanović, Petar Odžić i Blažo Rađenović.

“Moramo i mi unutar liste imati saglasnost oko tog sastanka, a nemamo je u ovom trenutku, zbog načina na koji je sazvan, poruka koje su ovih dana upućivane od strane nekih od aktera političkom subjektu čiju listu sam predvodio, te nedostatka vizije - šta je tema sastanka, matematika ili šansa za Budvu? Diskontinuitet loše vlasti i evropska platforma su uslovi da bilo čemu dam legitimitet bilo kao nosilac liste, bilo kao odbornik, a na tom stanovištu je i Pokret Evropa sad”, rekao je Zenović.

Deset dana nakon što su verifikovani mandati 33 odbornika u budvanskom parlamentu, još niko nije obezbijedio većinu od 17 odbornika kako bi konstituisao Skupštinu, te izabrao predsjednika tog doma i Opštine Budva. Rok je 6. avgust, do kada političke partije, grupe građana, i koalicije moraju obezbijediti većinu, jer će u suprotnom predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisati izbore, čime bi Budvani četvrti put u posljednje četiri godine izašli na birališta, kako pišu Vijesti.

Budvanske Demokrate su potvrdile dolazak.

Jovanović je juče “Vijestima” kazao da ostaje termin održavanja sastanka, ali da im iz PES-a nijesu ni potvrdili niti odbili poziv.

PES je juče saopštio da su “vrlo iznenađeni da SDP i GP URA koji PES bez ikakvih argumenata, a radi jeftinog partijskog interesa, svakodnevno optužuju za razne besmislice, upućuju poziv da zajedno sa PES-om sastave vlast u Budvi”.

“Dakle, SDP i URA bi jedan dan da ruše PES na svim nivoima, a drugi dan bi da prave vlast sa PES-om u Budvi. Ako su se SDP i URA konačno otrijeznili i odlučili da se distanciraju od dosadašnjeg destruktivnog djelovanja i svakodnevnih manipulacija, onda je to jako značajan iskorak. Ako su pak mislili da će PES po njihovoj mjeri činiti dio većine u Budvi kako bi se ove partije domogle funkcija na lokalnom nivou, onda su u velikoj zabludi”, piše u saopštenju.

Kazali su da ovaj primjer najbolje pokazuje koliko su SDP i URA neprincipijelne partije.

“Sve ono što zamjeraju PES-u na državnom nivou, apsolutno im ne smeta u slučaju Budve. Ovo je najbolji dokaz da su ovim partijama jedina ideologija fotelje, a ne razvoj ni države, niti bilo kojeg grada u Crnoj Gori”, dodaju iz PES-a.

“Kada patriotizam budu mjerili konkretnim doprinosom, umjesto izlizanim floskulama, onda se mogu kandidovati kao partner PES-a. Do tada će morati da objasne kako su to preko noći bivši funkcioneri DF-a postali i ideološki bliski SDP-u i URA-i”, zaključili su iz PES-a.

Iz Demokrata su, s druge strane, ponovili da su se do sada odazivali na pozive kako Jovanovićevoj, tako i listi “Za budućnost Budve” koju predvodi Mladen Mikijelj, te da su uvijek bili konstruktivni i strpljivi.

“Vlast po svaku cijenu i vlast radi vlasti za nas nije opcija, a to smo pokazali više puta u prethodnih pet godina. Vjerujem da se situacija značajno promijenila i da do krajnjeg zakonskog roka možemo formirati vlast diskontinuiteta s dosadašnjim načinom vođenja grada”, naglasio je nosilac liste Demokrata Đorđe Zenović u izjavi RTCG.

Jovanović, Odžić i Rađenović su u pozivu na sastanak indirektno unaprijed optužili onoga ko se ne pojavi na sastanak za podrivanje formiranja budvanske vlasti. “Eventualnim izbjegavanjem političke odgovornosti prema građanima koji su nas izabrali, politički subjekti će preuzeti moralnu i političku odgovornost za uvođenje Budve u ponovnu destabilizaciju i nepotrebne izborne procese.”, kako prenose Vijesti.

“Cijenimo da upravo ovi politički subjekti mogu na zajedničkoj platformi formirati stabilnu vlast u Budvi koja bi u narednom četvorogodišnjem mandatu omogućila adekvatno upravljanje lokalnom upravom i lokalnim resursima, na korist svih građana Budve”, piše u pozivu koji potpisuju Jovanović, Odžić i Rađenović.

“Slobodni smo, ukoliko prihvatite poziv, da se sastanak održi 18. jula u 19 časova u kancelarijama ‘Budva naš grad’. Ukoliko vam termin ne odgovara, budite slobodni da predložite izmjene.”

Za formiranje vlasti u Budvi potrebna je većina od 17 odbornika u parlamentu sa 33 mjesta. Jovanovićeva lista ima devet odbornika, Odžićeva i Rađenovićeva po jednog, što znači da imaju 11 odbornika, te im upravo nedostaje šest, četiri Demokrata i dva PES-a.

Mikijelj: Jovanović priprema teren za vlast sa DPS-om
S druge strane lista Mladena Mikijelja očekuje kao koalicione saveznike Demokrate i PES, s kojima ukupno imaju 15 odbornika, te im nedostaju još dva za formiranje vlasti.

Mikijelj je juče “Vijestima” kazao da je nosilac liste “Budva naš grad” Nikola Jovanović od starta odbijao razgovor, da ne želi dogovor, te da priprema teren za vlast sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Mikijelj je prije tri dana odbio ponudu Jovanovića da Nova srpska demokratija da manjinsku podršku, te podrži Jovanovića za predsjednika Opštine.

“Za razliku od nas, Nikola Jovanović je od starta odbijao razgovor, sa željom da pronađe modalitet koji ne korespondira s izbornom voljom građana Budve, a s ciljem da postane predsjednik opštine Budva”, kazao je “Vijestima” Mikijelj i dodao:

“Nakon što je shvatio da u svom naumu ne može uspjeti, javno saopštava da mijenja odluku i želi da razgovara s nama. Ipak, nakon prekjučerašnje ponude, koja se pojavila u medijima i prije nego smo sjeli da razgovaramo, jasno nam je da Nikola Jovanović ne želi dogovor s nama, nego priprema teren da napravi vlast s DPS-om. Sada je više nego jasno da je srušio vlast u Budvi sa DPS-om i izazvao vanredne izbore, jer je već tada napravljen dogovor koji želi da sprovede do kraja. Uvjereni smo da ima časnih ljudi koji pripadaju građanskoj listi “Budva naš grad”, koji neće prihvatiti bilo koju vrstu saradnje s DPS-om i krenuti putem Stevana Džakovića, za razliku od Nikole Jovanovića”, poručio je Mikijelj.