Politika

NEMA KRAJA POLITIČKOJ KRIZI U ANDRIJEVICI! Koalicija DCG-SNP ne odustaje od zahtjeva

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Iz koalicije SNP-Demokrate juče nisu htjeli da zvanično komentarišu šta je rečeno na sastanku.

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Koalicija Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata u Andrijevici ne odustaje od zahtjeva da dosadašnji predsjednik te opštine Željko Ćulafić ostane na poziciji još četiri godine.

To je “Vijestima” saopštio Miodrag Čukić, nosilac liste Za budućnost Andrijevice, koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora.

Čukić je “Vijestima” potvrdio da su na prethodnom sastanku 11. jula “gotovo usaglasili” stavove da se nađe kandidat koji bi bio prihvatljiv svima ili da se na dvije godine rotiraju gradonačelnik i šef lokalnog parlamenta, pri čemu bi jedna pozicija pripala koaliciji SNP-Demokrate, a druga nekoj od preostale četiri liste koje bi formirale vlast (Za budućnost Andrijevice, Pokret Evropa sad (PES), Za budućnost naše djece i Vasojevićki pokret ujedinjenja). Jedan od kompromisnih predloga bio je i da funkciju prvog čovjeka opštine vrši nestranačka ličnost.

On je rekao da su im predstavnici koalicije SNP-Demokrate na jučerašnjem sastanku saopštili da je za njih isključivo prihvatljiva opcija da Ćulafić bude i dalje na čelu Andrijevice naredne četiri godine.

Sljedeći sastanak će se održati u petak, a Čukić je potvrdio dolazak “u cilju rješavanja političke krize u Andrijevici koja traje već dvije godine”, ali i zato što “građani ne zaslužuju još jedan krug izbora”.

“Vijesti” nezvanično saznaju da će koalicija Za budućnost Andrijevice, PES i dvije nezavisne liste na sastanku u petak predložiti svog kandidata za čelnu poziciju u opštini.

Iz koalicije SNP-Demokrate juče nisu htjeli da zvanično komentarišu šta je rečeno na sastanku.

Izvor blizak toj koaliciji rekao je “Vijestima” da su oni tražili od preostale četiri liste sa kojima pregovara o formiranju vlasti da se u petak izjasne da li im odgovara Ćulafić kao gradonačelnik, ukoliko je odgovor negativan da obrazlože zašto, ali i da se izjasne koga vide na funkciji predsjednika Skupštine, jer zakonski rokovi zahtijevaju da se ta pozicija popuni do 4. avgusta.

Za formiranje vlasti u Andrijevici potrebno je najmanje 16 glasova odbornika, pa je stoga vladajućoj većini na državnom nivou - PES-u, SNP-u, Demokratama i partijama nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF), koje sad čine koaliciju Za budućnost Andrijevice, neophodna podrška ili liste Za budućnost naše djece ili Vasojevićkog pokreta ujedinjenja.

Te dvije liste poručivale su uoči početka pregovora da SNP i Demokrate ne mogu biti na čelnim pozicijama. Nosioci tih lista, Ivan Radojević i Vesko Raketić, saopštili su neposredno nakon proglašenja rezultata izbora da neće dozvoliti da predsjednik opštine i lokalnog parlamenta bude iz SNP-a i Demokrata, “jer su se pokazali prethodnih godina” kad su bili na vlasti, i da “nijesu uradili ništa za dobrobit građana Andrijevice”.

Nakon lokalnih izbora 2020. godine, vlast u Andrijevici formirali su SNP, Nova srpska demokratija (NSD), Demokrate i Demos. Mjesto predsjednika Opštine pripalo je SNP-u (Željko Ćulafić), a pozicija predsjednika Skupštine opštine (SO) Demokratama (Mladen Đukić). Međutim, prošle godine je došlo do trvenja unutar vladajuće koalicije, pa je Vlada, zbog nefunkcionisanja lokalne uprave, u martu ove godine uvela prinudnu upravu u Andrijevici. U toj opštini je grupa građana više mjeseci prošle godine sprečavala održavanje sjednice na kojoj je trebalo da se glasa o smjeni Ćulafića.

Na lokalnim izborima održanim 2. juna, Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila je 11 mandata, lista SNP-a i Demokrata osam, PES četiri, liste Za budućnost Andrijevice i Za budućnost naše djece po tri mandata, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.