Politika

U UTORAK ĆE SE RASPRAVLJATI O PREDLOGU DA MIRKOVIĆ BUDE AMBASADOR U VAŠINGTONU

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović potpisao je prošle sedmice ukaze za postavljenje pet izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Crne Gore.

Izvor: Printsccreen, youtube

Skupštinski Odbor za međunarodne odnose i iseljenike održaće sjednicu u utorak, 16. jula, a na dnevnom redu je davanje mišljenja o predlogu Vlade da Jovan Mirković bude imenovan za ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama, sa sjedištem u Vašingtonu, pišu Vijesti.

Mirković je redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici. Diplomirao je na Institutu za matematiku i fiziku, na Odsjek za fiziku u Podgorici. Na stručnom usavršavanju bio je na Univerzitetu Lomonosov u Moskvi na Katedri za fiziku niskih temperatura. Bio je predsjednik Savjeta za saradnju Crne Gore i Japana i specijalni predstavnik Vlade Crne Gore u Japanu (2004-07). Bio je i ambasador Crne Gore u Japanu na nerezidentnoj osnovi za vrijeme Vlade Duška Markovića.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović potpisao je prošle sedmice ukaze za postavljenje pet izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Crne Gore, pišu Vijesti.

Dragan Tufegdžić postavljen je za ambasadora u Sloveniji, Zoran Miljanić u Sjevernoj Makedoniji, Branko Bulatović u Kini, Čedomir Fuštić u Mađarskoj i Đorđe Radulović za ambasadora – stalnog predstavnika pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) i specijalizovanim organizacijama Ujedinjenih nacija.

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike prethodno je, na sjednici 3. jula, dao pozitivno mišljenje na njihova postavljenja.