Politika

MARKOVĆ: PREGOVORI O VLASTI U ANDRIJEVICI I BUDVI SU U TOKU! PES konstruktivan faktor!

Autor Anđela Vukčević Izvor RTCG

Prema riječima Marković, proces evropskih integracija ne stvara samo bolje institucije i viši stepen demokratije i vladavine prava.

Izvor: Evropa sad

"Kao što znate formiranje vlasti u ovim opštinama ne zavisi samo od PES-a", kazala je Marković.

Ona je naglasila da je neophodna stabilizacija političkih prilika,piše RTCG.

"Tako bi se buduće lokalne vlasti u tim gradovima, u saradnji sa Vladom Crne Gore, fokusirale na njihov razvoj i unapređenje uslova i standard života svih građana", rekla je Marković u razgovoru za Portal RTCG.

Na pitanje kako ocjenjujete učinak Vlade i Skupštine posebno nakon što je dobijen pozitivan IBAR, Marković kaže da su pokazali da je interes građana Crne Gore na prvom mjestu i da su pokazali visok nivo odgovornosti i saradnje u tom procesu.

"Tako da su učinak Vlade i Skupštine najbolje ocijenile članice Evropske unije. Nakon što je donijeta odluka da dobijemo pozitivan IBAR, jasna je i podrška i poruka da sigurno postati i prva nova članica evropske porodice do 2028. godine", ocijenila je Marković.

Prema riječima Marković, proces evropskih integracija ne stvara samo bolje institucije i viši stepen demokratije i vladavine prava.

"Tu je i konkretna ekonomska dobit i napredak", ukazala je ona.

Upitana da li je optimista po pitanju ekonomskog rasta i ostvarenja programa Evropa sad 2, Marković poručuje da podaci koji ukazuju da je Crna Gora za prvih pet mjeseci ostvarila budžetski suficit od 33 miliona eura, te da imamo rekordnu turističku sezonu, najbolje objašnjavaju zašto je Crna Gora u samom vrhu rasta i u evropskim okvirima, piše RTCG.

"Ukupna vrijednost šest investicija, uz nacionalno kofinansiranje i povoljne kredite, iznosiće 171,5 miliona eura. Šta to znači? Znači da ćemo unaprijediti sisteme za snabdijevanje vodom i tretman otpadnih voda širom Crne Gore. Jasno je da će rešavanjem decenijskih problema poboljšati kvalitet života naših građana u Kotoru, Tivtu, Ulcinju, Prijestonici Cetinje, Nikšiću i Pljevljima", pojasnila je Marković.

Podsjetila je i na 100 miliona eura granta za podršku izgradnji dionice Mateševo-Andrijevica auto-puta Bar-Boljare.

"Ovaj auto-put, kada bude završen, povezaće sjeverni region sa glavnim gradom Podgoricom i dalje prema Srbiji i Zapadnoj Evropi, tako da će – sigurna sam, odigrati ključnu ulogu u cjelokupnom društveno-ekonomskom razvoju", rekla je Marković u razgovoru za naš portal.

Marković tvrdi da je na putu za zatvaranje poglavlja, neophodno nastaviti stoprocentnu usklađenost sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU, ali i zadrzati fokus na vladavini prava, izbornoj reformi i ekonomskom prosperitetu.,"U EU integracionom procesu posebno značajnim smatramo i predaju aplikacije za pristupanje Jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA) koje obuhvata 36 evropskih zemalja. Kao što se da primijeniti, integracioni proces je višeslojan i međuzavisan i zato sve institucije moraju biti spremne i voljne da iskoriste istorijsku sansu koja se ukazala da Crna Gora pristupi EU već 2028. godine", zaključila je Marković.