Politika

REKONSTRUKCIJA VLADE KRAJEM JULA

Autor Milica Mrvaljević Izvor Politika

Rekonstrukcija vlade će se desiti vrlo brzo, već krajem jula, kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić u intervjuu za beogradsku "Politiku".

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Tim potezom vlada će dobiti dodatnu stabilnost, jer ona treba da traje četiri godine. Ministri iz redova koalicije 'Za budućnost Crne Gore' daće snažan doprinos daljem razvoju Crne Gore", rekao je Mandić.

Šef parlamenta je u utorak, gostujući na TV Adria, poručio "da rekonstrukcija može da se desi sljedeće sedmice, a svakako do kraja jula".

Na pitanje novinara "Politike" koje su pozitivne, a koje negativne strane Dana državnosti, Mandić je rekao da je Dan državnosti i opštenarodnog ustanka spoj vjekovne borbe za slobodu i ideje o stvaranju suverene i međunarodno priznate države "našeg naroda na temeljima kosovskog zavjeta".

"Simbolika dva podjednako važna događaja koja su u vezi s ovim datumom – dobijanje državnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine i otpočinjanja opštenarodnog ustanka protiv okupatora 1941. zapravo predstavlja kontinuitet brojčano malog, ali idejama velikog naroda. Tokom sudbonosnog 19. vijeka narodna predanja i nadanja dobila su svoj okvir u književnosti i nacionalnoj politici koje su stvorili najumniji ljudi iz redova srpskog naroda. Ključnu ulogu u stvaranju, ali i sprovođenju nacionalne ideje o oslobođenju srpskog naroda i ujedinjenju s drugim južnoslovenskim narodima vodila je svetorodna loza Petrović Njegoš", naveo je Mandić.

Na konstataciju novinara da se "u javnosti često zaboravlja" da Mandić nije bio protiv "Njegoševe Crne Gore, već protiv referenduma koji je doveo do stvaranja privatne države, čiji su vlasnici postali prva familija i njihova političko-kriminalna pratnja", predsjednik zakonodavnog doma kaže da su se na referendumu 2006. godine mnogi zalagali za ideju "prvo država, pa onda demokratija" i da danas "vidimo rezultate takve ideje koju je nametnula Demokratska partija socijalista".

"Ja sam bio jedan od učesnika bloka za zajedničku državu upravo iz razloga što smo bili za onu iskonsku, Njegoševu Crnu Goru, koja je u istoriji stremila ka narodnom jedinstvu i stvaranju zajedničke države. Nažalost, geopolitički momenat je diktirao da tada na referendumu uz izuzetno malu i kontroverznu razliku, pobjedu odnese blok za nezavisnu državu. Nakon tog referenduma Crna Gora je do 2020. godine svakim danom sve više tonula u kriminal i korupciju. Naš je cilj da ona ponovo postane ona iskonska, tradicionalna Crna Gora, čija će načela ponovo biti čojstvo, junaštvo, ali i mir i stabilnost", ističe Mandić.