Politika

ANDRIJEVICA: U CENTRU ZAHTJEV ZA SMJENU ĆULAFIĆA, POTPISAO RAKETIĆ

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Grupa građana Andrijevice podnijela je juče odboru povjerenika u Andrijevici inicijativu za razrješenje predsjednika opštine Željka Ćulafića iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Izvor: Mondo/Goran Sivački

Podnosilac zahtjeva je predsjednik opštinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) Dejan Ivanović, a jedan od potpisnika je i predsjednik nezavisne liste Vasojevićki pokret ujedinjenja Vesko Raketić koji učestvuje u pregovorima o formiranju vlasti, kako pišu Vijesti.

U tekstu inicijative, u koji su “Vijesti” imale uvid, kao razlog za smjenu navodi se to što u zakonskom roku nije predložio završni račun budžeta opštine, obezbijedio sprovođenje strateškog plana razvoja opštine i drugih razvojnih planova i programa, kao i strateških dokumenata od državnih značaja, ali i to što nije Skupštini podnio izvještaj o svom radu i radu organa lokalne uprave i službi.

Ćulafić je trenutno u tehničkom mandatu, jer pregovori o vlasti još uvijek traju, nakon što su lokalni izbori održani 2. juna. Konačni rezultati proglašeni su četiri dana kasnije,a rok za izbor novog predsjednika je tri mjeseca od tada. Ipak, prije toga, neophodno je da se izabere predsjednik Skupštine. Na sjednici održanoj 4. jula verifikovani su mandati odbornika, ali nije odabran šef parlamenta, pa opštinom i dalje upravlja odbor povjerenika koji je imenovala Vlada. Ukoliko ne bude izabran do 4. avgusta, izbori će biti ponovljeni.

Odgovarajući na pitanja zašto sad podnose inicijativu, s obzirom na to da su bili izbori, Ivanović je odgovorio da žele da neko drugi obavlja te poslove do izbora novog predsjednika Opštine, a da su bili spriječeni ranije jer Skupština nije zasijedala.

Ivanović je “Vijestima” potvrdio da odbor povjerenika mora reagovati u roku od sedam dana od podnošenja inicijative. On kaže i da trebaizabrati i potpredsjednika opštine koji bi vršio dužnost do izbora novog predsjednika.

Ta pozicija je upražnjena od decembra 2022. godine kad je smijenjen Raketić, tadašnji funkcioner Nove srpske demokratije (NSD).

Jedan od učesnika razgovora potvrdio je “Vijestima” da koalicija SNP-Demokrate ne odustaje od zahtjeva da predsjednik opštine bude iz njihovih redova, iako im je nuđena rotacija na dvije čelne opštinske funkcije, kao i da prvi čovjek grada bude iz Pokreta Evropa sad (PES).

Sljedeći sastanak o formiranju vlasti održaće se u četvrtak, a “Vijesti” nezvanično saznaju da će koalicija SNP-Demokrate tražiti da se Vasojevićki pokret ujedinjenja isključi iz pregovora.

Vlast je moguće formirati bez ove liste, ukoliko bi partije vladajuće većine na državnom nivou napravile dogovor sa listom “Za budućnost naše djece”.

U tom slučaju, vladajuću koaliciju u andrijevičkom parlamentu činilo bi 18 od ukupno 30 odbornika.

Dvije nezavisne liste poručivale su uoči početka pregovora da SNP i Demokrate ne mogu biti na čelnim pozicijama.

Na lokalnim izborima DPS je osvojio 11 mandata, lista Demokrata i SNP-a osam, PES četiri, koalicija Za budućnost Andrijevice (NSD, DNP, Prava Crna Gora i Slobodna Crna Gora) tri, nezavisna lista Za budućnost naše djece tri, a Vasojevićki pokret ujedinjenja jedan.