Politika

PREMIJERSKI SAT NIJE ODRŽAN; SPAJIĆ: I dalje imamo after posjete Briselu

Autor Milica Mrvaljević

Premijerski sat, na kojem je predsjednik Vlade Milojko Spajić trebao da odgovara na pitanja poslanika nije održan.

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Poslanici DPS-a su stali na sredinu parlamenta, ispred Mandićevog stola i tako spriječili da Spajić odgovara na pitanja poslanika.

Mandić je pokušao da održi Skupštinu, ali poslanici DPS-to nijesu dozvoljavali.

"Parlamentarna većina ima svoj iskaz u Vladi. Parlamentarna većina bira Vladu koja vodi unutrašnju ili vanjsku politiku ove zemlje. Predsjednik parlamenta je jednako predsjednik većine i opozicije. Naš iskaz je Vlada koja se nalazi sa moje desne strane. Ja sada, uvažavajući činjenicu i poštujući broj glasova koje imaju kolege iz opozicije želim da zaključim ovu sjednicu. Nastavićemo s novim premijerskim satom. Pošto želim da budem tolerantan. Ovo je bilo ovaj put. Ne želim da se ovo završi tako što ću zvati obezbjeđenje da udaljava poslanike DPS-a. Crna Gora podjednako poštuje parlamentarnu većinu i opoziciju", rekao je Mandić.

Predsjednik Skupštine je poslanike DPS-a pozvao da sva pitanja upute Spajiću.

Oskar Huter (DPS) je kazao da premijer može doći u parlament kad bude pozvan "a ne kad on hoće".

Huter je Spajićevo ponašanje nazvao neozbiljnim.

Mandić je odgovorio da je "premijer došao i sva pitanja mogu da mu postave".

Aleksandra Vuković Kuč (DPS) je Spajiću poručila da "ne ponižava građane Crne Gore".

Mandić je pitao poslanike DPS-a da li im odgovara da se premijerski sat održi u sljedećem terminu kad je premijerski sat zakazan (19. jul).

"Ako se to ne desi, Vi možete pokrenuti inicijativu za smjenu Vlade Crne Gore", kazao je Mandić.

Mandić je pitao ostale opozicione poslaničke klubove da li se slažu sa odlaganjem, a on je saopštio "da se vladajuća većina slaže".

Abazović: Danas je idealan dan za plažu, i nekima se žuri
Lider GP URA Dritan Abazović je poručio da su "navikli da je cirkus".

"Danas je idealan dan za plažu, i nekima se žuri", kazao je on i dodao da je Spajić kriv što se premijersi sat nije desio u subotu.

Abazović je kazao da poštuje poslanički klub DPS, kao i da mu se dopada "što su preuzeli modu nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF)".

"Tražim da nam se stvore uslovi. Mislim da je ovo odgovor koji je zaslužio SPajić. On ne vodi privatnu firmu i plaća se novcem svih građana. Ne može da tretira institucije kako on hoće. Dajte pauzu da se dogovorimo", poručio je lider GP URA.

On je kazao da DPS ima pravo na svoj politički odgovor, ali da oni žele da postave Spajiću pitanja "koja su u interesu građana".

Mandić je Abazoviću odgovorio da najveći bropj građana, poslije PES-a, predstavlja poslanički klub DPS-a.

Premijer Milojko Spajić upitan zašto se nije pojavio u subotu na premijerski sat, je kazao da je šef kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić "tražio da radi građana to bude u ponedeljak".

"Upravo zbog toga smo prihvatili inicijativu Andrije Nikolića. Moja je greška što smo prihvatili kasno u petak", poručio je Spajić.

On je odgovorio da nije bio u Briselu već da je rekao "radi posjete" te da i dalje imaju "after posjete Briselu".

"Umjesto da potvrdimo zakon i gospodina Šaranovića, imali smo performans. Zakon će se usvojiti", kazao je Spajić i dodao da će doći na sljedeći premijerski sat.

Odgovarajući na pitanje o nedolasku predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela, Spajić je kazao da komuniciraju i van formalnih okolnosti te da ne može pomisliti da je otkazivanje zbog rezolucije koja daje pijetet žrtvama Drugog svjetskog rata, te da je Mišel pozvao Milatovića u Brisel.

"Treba se okrenuti budućnosti. Budimo odgovorni prema građanima. Pokažite elementranu kulturu prema građanima. To je bilo očekivano za mene. Ova argumentacija mi je nejasna - oni su tražili zbog građana da se održi u ponedeljak", kazao je premijer.