Politika

VLADA RAZRIJEŠILA DUŽNOSTI KANU TOMAŠEVIĆ

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Samostalno je donosila odluke

Izvor: Vlada CG

Vlada je donijela rješenje o prestanku mandata Kane Tomašević, vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za IPA fondove i druge međunarodne izvore finansiranja u Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Njoj, kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu Vlade, prestaje vršenje navedene dužnosti prije isteka vremena od šest mjeseci, na koje je određena za vršiteljku dužnosti generalne direktorice ovog direktorata.

Ministarka rada i socijalnog staranja je, kako se navodi u dokumentu Vlade, podnijela predlog za donošenje rješenja o prestanku vršenja dužnosti generalnoj direktorici Direktorata za IPA fondove i druge međunarodne izvore finansiranja Kani Tomašević, prije isteka vremena od šest mjeseci, na koje je određena za vršiteljku dužnosti generalne direktorice ovog direktorata.

Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj dana 18. aprila 2024. godine odredila Kanu Tomašević za vršiteljku dužnosti generalne direktorice za IPA fondove i druge međunarodne izvore finansiranja, do imenovanja generalnog/e direktora/ice ovog direktorata, a najduže do šest mjeseci.

Član 61 stav 1 Zakona o državnim službenicima i namještenicima propisuje da se u slučaju prestanka mandata starješini organa uprave odnosne službe ili licu koje vrši poslove visokog rukovodnog kadra može odrediti vršilac dužnosti do imenovanja odnosno postavljenja u skladu sa zakonom, a najduže do šest mjeseci.

“Imenovanoj nije prošao period na koji je imenovana, a ista je u toku vršenja dužnosti postupala samostalno donoseći odluke, bez konsultacija i odobrenja starješine organa. Imajući u vidu navedeno, te nemogućnost rješavanja nastalih situacija u neposrednoj komunikaciji sa službenicom, a uzimajući u obzir i činjenicu da je ista podnijela zahtjev za predlaganje utvrđivanja prestanka vršenja dužnosti prije isteka mandata na koje je određena, ukazala se potreba za predlaganjem utvrđivanja prestanka vršenja dužnosti imenovane prije isteka perioda na koji je određena za vršiteljku dužnosti”, navodi se u obrazloženju ministarke.

Vlada Crne Gore je razmotrila i prihvatila navedeni predlog ministarke rada i socijalnog staranja.