Politika

FORMIRANJE "STRANKE EVROPSKOG PROGRESA" U ZAVRŠNOJ FAZI! Evo ko je uz Duška Markovića

Autor Anđela Vukčević Izvor Vijesti

Inicijativni odbor buduće partije finalizovao je u petak odluke i operativne aktivnosti za njeno javno predstavljanje, te utvrdio naziv i logo stranke.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Partija nekadašnjeg premijera Duška Markovića, čije je formiranje u završnoj fazi i koja bi uskoro trebalo da bude predstavljena javnosti, zvaće se Stranka evropskog progresa - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Prema informacijama lista, inicijativni odbor buduće partije finalizovao je u petak odluke i operativne aktivnosti za njeno javno predstavljanje, te utvrdio naziv i logo stranke.

“Procesuiran je zahtjev za registraciju imena. Sve je spremno, i javnosti će ova ideja i njeni nosioci biti predstavljeni u narednih nekoliko dana, na konferenciji za medije. Biće predstavljen politički manifest stranke, čime se kreće u dalje konkretne programske aktivnosti”, rekao je izvor “Vijesti”.

Taj sagovornik je kazao da je u inicijativnom odboru buduće stranke 50, 60 članova.

“Vijesti” nezvanično saznaju da su među njima jedan od osnivača i doskorašnji funkcioner Bošnjačke stranke (BS) Nedžad Drešević, bivši izvršni direktor ugašenog nacionalnog avio-prevoznika “Montenegro erlajnsa” Vlastimir Ristić, arhitekta i bivši direktor Uprave za zaštitu kulturnih dobara Božidar Božović, specijalista oftamolog i bivši direktor Klinike za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore Haris Kujundžić, pilot Nikola Pavlićević...

U inicijativnom odboru su i specijalista iz oblasti anesteziologije, reumatologije i intenzivne terapije Jelena Knežević, profesorica crnogorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti Mira Lakčević, blogerka Jelena Caričić, nekadašnji direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Ivan Popović, magistarka međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Podgorici Rozalina Ljuljđuraj, asistentkinja u nastavi u srednjoj školi u Kotoru Vanja Mijanović...

Izvor “Vijesti” navodi da se u budućoj Markovićevoj partiji već raspravlja o tome gdje bi mogao biti njen prvi izborni nastup, te da razmatraju mogućnost da izađu na lokalne izbore tamo gdje budu raspisani. Poručuje da će stranka biti spremna za to.

Marković nije želio da govori za “Vijesti” o partiji, rekavši da je sa članovima inicijativnog odbora dogovoren zajednički javni nastup. Samo je kazao da nije u pitanju projekat pojedinca, “pa ni Duška Markovića”, već, kako je naveo, “stotina kredibilnih pojedinaca svjesnih da su Crnoj Gori potrebne promjene i odlučnih da rade na tom planu”.

Marković je nedavno podnio ostavku na članstvo u DPS-u, u kom je do prije tri i po godine bio zamjenik predsjednika i u čije je ime obavljao visoke državne funkcije. Prethodno je, početkom novembra prošle godine, najavio mogućnost formiranja partije, rekavši da ne razmišlja samo o tome, već i šta sve treba uraditi “u evropskom i građanskom bloku, da bismo se konsolidovali i da bi Crna Gora izašla iz ovog permanentnog rizika ponora koji je otvoren pred njenom budućnošću”.

Možda ce vas zanimati