Politika

ĆULAFIĆ: LIČNI PODACI GRAĐANA ZETE I PODGORICE SE MOGU NAĆI NA SAJTU KOJIM UPRAVLJA DRŽAVA

Autori TV E Anđela Vukčević

,,Pozivamo nadležno tužilaštvo da reaguje i raduje brza reakcija Agencije za za zaštitu ličnih podataka koja je najavila nadzor nad organima Glavnog grada,”

Izvor: DPS Internet Tim

Lični podaci građana Podgorice i Zete su se mogli naći na sajtu Geografskog informacionog sistema kojim upravlja država – kazao je u gostovanju na TV E odbornik DPS-a u parlamentu Glavnog grada, Stefan Ćulafić.

,,Radi se o totalnom amaterizmu i neprofesionalizmu, što dodatno potvrđuje činjenica da je pristup portalu automatski nakon naše reakcije ukinut. To samo pokazuje o kakvoj vrsti diletantizma se radi, i podgrijava naše sumnje da nešto u tom smislu nije kako treba”, istakao je Ćulafić.

On tvrdi da su lični podaci građana Podgorice i Zete bili dostupni svima, odnosno, kako kaže, ustupljeni privatnoj kompaniji sa sjedištem u drugoj državi, uz sumnju da se odgovornost za ovaj propust može brzo utvrditi.

,,Pozivamo nadležno tužilaštvo da reaguje i raduje brza reakcija Agencije za za zaštitu ličnih podataka koja je najavila nadzor nad organima Glavnog grada,” – naglasio je Ćulafić.

Privatna kompanija kojoj su ustupljeni podaci građana Podgorice i Zete je JDI Solutions, sa sjedištem u Srbiji, kazao je Ćulafić, dodajući da odbornici opozicije, koji su uočili ovaj ozbiljan propust, nijesu nikoga, kroz svoju današnju reakciju, targetirali. Tražili su samo, kako navodi, utvrđivanje odgovornosti.

Ćulafić je objasnio da Geografski informacioni sistem omogućava pristup katastarskim podacima građana. Između ostalog dostupni su podaci o teretima i hipotekama ubilježenim na imovinu građana ovih opština, kazao je Ćulafić za 24 sata Televizije E.