Politika

VDT: PREDMET PARLAMENTARNOG NADZORA MOŽE BITI SAMO RAD VLADE ILI ORGANA DRŽAVNE UPRAVE

Autor Balša Janković

Iz tužilaštva su rekli da su obavijestili skupštinski Odbor da njihovi predstavnici neće moći učestvovati u radu tog tijela

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

Vrhovno državno tužilaštvo saopštilo je da će državni tužilac pristupiti pretresima zakazanim za 20. i 21. jun u slučaju "državni udar".

Iz VDT su povodom poziva na kontrolno saslušanje koje je tužiocu Miloradu Markoviću uputio skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu kazali da su obavijestili uzimajući u obzir zakonska ograničenja, predstavnici Državnog tužilaštva neće moći učestvovati u radu Odbora na temu rada Državnog tužilaštva u konkretnim predmetima.

"Naime, saglasno Zakonu o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, rad Državnog tužilaštva u konkretnim predmetima, ne može biti predmet parlamentarnog nadzora i kontrole. Napominjemo da, prema Zakonu o državnoj upravi, predmet parlamentarnog nadzora u postupku kontrolnog saslušanja može biti samo rad Vlade ili organa državne Uprave u oblasti bezbjednosti i odbrane, čiji se odgovorni predstavnici pozivaju na kontrolno saslušanje, ali ne i rad Državnog tužilaštva koje je Ustavom Crne Gore određeno kao jedinstven i samostalan državni organ", piše u saopštenju VDT.