Politika

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O SPREČAVANJU KORUPCIJE I ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIMINALOM

Autor Anđela Vukčević

Poslanici crnogorske Skupštine raspravljaju danas o preostalim zakonima koji su potrebni za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Izvor: MONDO/ Teodora Orlandić

Poslanici raspravljaju o Predlogu zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o medijima, Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru - Javnom medijskom servisu Crne Gore, Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Usvojeni su preostali IBAR zakoni.

Prvi je Predlog zakona o sprečavanju korupcije.

Glasao je 71 poslanik ,68 je bilo za, nema protiv, 3 uzdržana.

Ranije danas, potpredsjednik Vlade Momo Koprivica je naglasio da je, kada je u pitanju antikorupcija, u ovom momentu najvažniji zadatak izbor nezavisnog, profesionalnog i nepristrasnog Savjeta ASK-a, koji će izabrati novog direktora Agencije.

Na predlog zakona podnijeto je šest amandmana, od čega četiri od strane Zakonodavnog odbora, a dva od strane poslanika Zirojevića, Nenezića i Mugoše.

Zirojević je objasnio da se prvi amandman odnosi na to da lice nedostojno da bude izabrano u Savjet ASK jeste lice koje je osuđivano za krivično djelo korupcije, a poslanici su tražili da se zakon odnosi i na druga krivična djela.

Glasovima 21 poslanika za, 37 protiv i četiri uzdržana amandman nije usvojen.

Obrazlažući drugi amandman, Zirojević je istakao da se po njemu, na službenike ASK-a odnosi Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

Glasovima 19 poslanika za, 38 protiv i sedam uzdržanih amandman nije usvojen.

Usvojen je sa 70 glasova za i Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću.

Sjednica je nastavljena.