Politika

POSLANICI TRAŽE USLOV ZA IZBOR GENERLNOG DIREKTORA RTCG! 10 GODINA RADNOG ISKUSTVA

Autor Anđela Vukčević Izvor CdM

Poslanici u jednom od amandmana traže da uslov za izbor generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore bude deset godina radnog iskustva.

Izvor: MONDO/Jovana Raičević

Poslanici Nikola Rakočević (DPS), Nikola Zirojević (SD), Ana Novaković Đurović (URA), Radinka Ćinćur i Adrijan Vuksanovć (HGI) podnijeli su dva amandmana na Predlog zakona o nacionalnim javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore.

Poslanici u jednom od amandmana traže da uslov za izbor generalnog direktora Radio-televizije Crne Gore bude deset godina radnog iskustva.

“U važećem Zakonu propisani su uslovi za izbor generalnog direktora: VII1 stepen nivoa kvalifikacije i najmanje 1o godina radnog iskustva. Ovo rješenje je 2020. godine dobilo pozitivno mišljenje eksperata Savjeta Evrope. Takođe, ovo rješenje, sadržano u radnoj verziji Zakona koje je pripremilo Ministarstvo kulture, dobilo je saglasnost EK”, navodi se.

Naknadno predložene izmjene u pogledu uslova za izbor generalnog direktora javnog medijskog servisa uticale bi, ističu, na to da se spriječi neuskladenost propisa u ovoj oblasti sa uporednom praksom.

“Ovo se odnosi kako na oblast nomotehničkog oblikovanja, tako i u dijelu praktičnog značaja predmetnih odredbi u oblasti jačanja upravljačke odgovornosti i profesionalizma na području medijskog izvještavanja na nacionalnom nivou”, saopštili su poslanici.

Sa druge strane, snižavanje uslova u pogledu radnog iskustva za izbor generalnog direktora na predloženih 5 godina, u odnosu na aktuelni Zakon, napravila drastična nekorespodentnost u odnosu na regulativu drugih evropskih država i regiona, (izuzev Makedonije), pa bi uslov od 10 godina radnog iskustva kandidata predstvljao jedan kriterijum, koji bi garantovao kako vertikalnu, tako i horizontalnu nepristrasnost generalnog direktora i kvalitet kandidata za poziciju generalnog direktora.

“Primjenom predloženih uslova, uticalo bi se na jačanje autonomije RTCG-a, ali i na kadrovsku profesionalizaciju, budući da se radi o kompleksnom sistemu od nacionalnog značaja, koji raspolaže obimnom tehnikom, značajnim budžetskim sredstvima, ali i ljudskim potencijalom, čije je pravilno i zakonito usmjeravanje u obavljanju poslova od javnog interesa od kljucne važnosti i u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji”, ističu.

Na ovaj način, dodaju, pružio bi se dodatan doprinos autonomiji RTCG-a i kontinuiranom razvoju njegovih potencijala kroz dobro i organizovano upravljanje.

“Kao i svake druge dobre prakse u oblasti javnog medijskog izražavanja, buduci da upravo ojačavanje, a ne slabljenje, rukovodećih struktura u RTCG-u treba da eliminiše nekompetenciju, te promoviše, kroz odgovarajuću slobodu medijskog izraza, sljedstveno navedenom, i objektivnost na nižim nivoima upravljanja u RTCG-u”, navode.

Poslanici drugim amandmanom traže da se u programima Televizije zabrani oglašavanje i telešoping u periodu između 20 i 22 sata.

“U programima Televizije trajanje oglašavanja i telešoping spotova u periodu izmedu 6 i 24 časa ne smije prelaziti 15 odsto tog perioda”, piše u amandmanu.

U programima Radija, dodaju, trajanje oglašavanja ne smije prelaziti sedam minuta po satu emitovanog programa.

“Pružanje komercijanih usluga na način kako je predloženo od strane Vlade manifestovalo bi se kroz stvaranje nelojalne konkurencije drugim emiterima, koji za svoj finansiranja nemaju budžet države Crne Gore i predstavijalo bi jasno odstupanje u odnosu na dosadašnju praksu u funkcionisanju RTCG-a”, ističu.

Dalje navode.

“Kako se finansiranje RTCG-a dotira iz državnog budžeta, te kako se radi o značajnoj finansijskoj podršci, to bi stvaranje dodatnih prihoda na ovakav način direktno ugrozilo poslovanje drugih medija, koji činjenicom što je njihov rad samofinansirajuće prirode, u izvorno nejednakom položaju sa nacionalnim javnim emiterom. Time bi se ugrozila sloboda konkurencije. Zbog toga je neophodno u programima Televizije zabraniti oglašavanje i telešoping u periodu između 20 i 22 casa, pri čemu u slučaju prenosa događaja od posebnog značaja za javnost, u programima Televizije dozvoljeno je oglašavanje i telešoping u periodu između 20 i 22 casa”, navodi se u obrazloženju.