Politika

KOPRIVICA: BEMAKS I MASTER INŽINJERING SU ZNAČAJNO OŠTETILI DRŽAVU

Autor Anđela Vukčević

Koprivica je rekao da je favorit bivše vlasti, direktorica ASK-a Jelena Perović, sebi strpala u džepove mimo zakona 13.000 eura.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vladin predstavnik u radu parlamenta prilikom razmatranja predloga izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću je potpredsjednik Momo Koprivica.

Koprivica je rekao da je favorit bivše vlasti, direktorica ASK-a Jelena Perović, sebi strpala u džepove mimo zakona 13.000 eura.

"Gdje su tada bili branioci državnog budžeta da reaguju. Gospoda iz Mastera inžinjeringa i Bemaksa, finansijeri stranaka bivše vlasti, koji se bave kriminalnim poslovima, da vidimo kako su oni oštetili državni budžet i kako su korisnici njihovih usluga vodili računa o budžetu. Upravo je tu favorizovana kompanija Bemaks, čiji je jedan od vlasnika u zatvoru jer se bavio švercom cigareta. I već 1. jula 2022. godine, njen tadašnji formalni vlasnik Veselin Kovačević, prenosi vlasništvo na sina Ranka Ubovića, Ivana Ubovića. Vjerovali ili ne, za 750.000 eura. To lice, Kovačević je 2007. godine osnovao kompaniju Bemaks sa početnim kapitalom od 12.000 eura. Onda je naknadno uplatio još jedan ulog, 300 hiljada eura, a onda je prenio novčana sredstva od 437.000 eura. O svemu postoji dokumentacija. Svaki podatak je provjeren, naći će se na sudu i tu će da se provjeri ko je pravio štetu državnom budžetu. Kada se sve to sabere, dobijamo nominalnu vrijednost od 749.000 eura. Toliko je kapital. A ovaj je prodaje za 750.000 eura. Tolika kompanija je prodata samo za 750.000 eura. A gdje je tajna? Vidte malu razliku između nominalne vrijednosti i ove ostvarene vrijednosti. Sve da bi platio mali porez", kazao je Koprivica.

Potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica izjavio je danas u parlamentu da su kompanije Bemaks i Master inžinjering finansijeri opozicije, te da treba vidjeti koliko su oni oštetili državni budžet ranijih godina.

Prema finansijskim izvještajima, njih nekoliko, navodi potpredsjednik Vlade, Bemaks ima 120 miliona eura stalne imovine, 141 milion eura čiste dobiti, a kapital je prikazan u iznosu od 142 miliona eura.

"Ko bi prodao takvu kompaniju za 750.000 eura. Ko? Niko racionalan. Radi se o mahinaciji da se izbjegne porez na kapitalnu dobit. Jer su ostavljene rupe u zakonima koje su pisali oni koji su danas napustili salu, a prije toga držali slovo o zaštiti budžeta. A kakva je rupa u zakonu - ako neko proda vozilo ili nepokretnost i spusti prodajnu cijenu, ovlašćeni poreski organi mogu da uđu i kontrolišu, i da utvrde stvarnu cijenu. Jedino ta praznina postoji kada se prenose udjeli u provrednim društvima a upravo zbog privilegovanih kompanija. I u decembru 2022. godine izmijenilli smo poreski zakon i utvrdili retroaktivnost kao javni interes a takvo dejstvo je dozvoljeno kada je poresko pravo u pitanju, shodno presudama Evropskog suda za ljudska prava i slobode. I tu će poreski organi ući da utvrde stvarnu tražišnu vrijednost. Vjerovali ili ne, pošto je 749 hiljada eura bila stvarna vrijednost a on je prodao za 750 hiljada, ispada mu porez na kapitalnu dobit 30 eura. A kada bi se utvrdila njegova stvarna vrijednost imovine iz finansijskih izvještaja, platio bi porez 12,8 miliona eura. E to je ta šteta za državni budžet", kazao je Koprivica.

Kako je rekao, o tome treba opozicija da govori.

"A danas rone suze nad Milivojem Katnićem. Svaka čast, želim da se prava Katnića poštuju i da sve prođe kako treba ali gdje su bili da mu brinu o ljudskim pravima kada je ANB na čelu sa Peruničićem ugradio prislušne uređaje u Katnićev kabinet a tada je bio glavni specijalni tužilac", rekao je Koprivica.

Predstavljajući predlog izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, objasnio je da postoje dva modela ovog zakona o oduzimanju - građansko-pravni i krivično-pravni, te da je razlika u dokazivanju.

Istakao je da građansko pravni bolji model, te da je krajnji cilj Vlade uvođenje građansko-pravnog jer je krivično-pravni pokazao ozbiljne nedostatke.

Komentarišući odluku partija opozicije koje su napustile sjednicu, Koprivica je rekao da treba da objasne neke stvari koje ih se tiču procesa baš u vezi sa zakonima koji su danas na dnevnom redu u parlamentu.

“Kada pričaju o budžetu i štetama koje bi nastale, da li su se tada starali kada je gospođa Jelena Perović sebi strpala u džep, mimo zakona preko 13.000 eura”, rekao je Koprivica.