Politika

VLADA DONIJELA ODLUKU: KOPRIVICA SJUTRA "BRANI" ZAKON U SKUPŠTINI UMJESTO MILOVIĆA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", to je navodno učinjeno jer je Milović prihvatio amandman SD-a na predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu

Izvor: Evropa sad

Vlada Crne Gore odlučila je večeras na elektronskoj sjednici da njen predstavnik u radu parlamenta prilikom razmatranja predloga izmjena i dopuna Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, bude potpredsjednik Vlade Momo Koprivica, a ne ministar pravde Andrej Milović, kako je to bilo odlučeno zaključkom donesenim krajem maja, prenose Vijesti.

Prema nezvaničnim saznanjima "Vijesti", to je navodno učinjeno jer je Milović prihvatio amandman Socijaldemokrata (SD) na predlog izmjena Zakona o državnom tužilaštvu, iako je premijer Milojko Spajić tražio juče da, ako bude amandmanskog djelovanja na predloge akata potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR), o tome bude obaviještena Vlada, koja će potom tražiti mišljenje Evropske komisije (EK).

Milović nije odgovorio "Vijestima" na pitanja da li to ima veze s tim.

"Vijesti" su ovim povodom upitile pitanja i Vladi.

Amandmani SD-a bili su "tehničkog karaktera", i odnosili su se na usklađivanje s normama Zakona o sudskom savjetu i sudijama.

"Predlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, broj bodova ostvaren na pravosudnom ispitu kako bi lice ostvarilo pravo da bude kandidat za sudiju smanjuje se s dosadašnjih 60 na 55. Kako Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnom tužilastvu nije učinjeno isto, smatramo da su kandidati za tužioce, na ovaj način, diskriminsani u odnosu na kandidate za sudije. Ovim amandmanom izjednačava se ovaj kriterijum, kako bi bio isti i za kandidate za sudije, i za kandidate za tužioce", piše u obrazloženju amandmana SD-a, pišu Vijesti.

Spajić je juče uputio šefu Skupštine Andriji Mandiću dopis u kom je naveo da, ukoliko dođe do amandmanskog djelovanja na "IBAR zakone", o tome obavijesti Vladu.

"Obavještavam Vas da je, prilikom zadnje zvanične posjete Briselu u vezi s predlozima zakona koji se odnose na dobijanje IBAR-a, naglašeno da svako amandmansko djelovanje na predmetne predloge zakona mora dobiti prethodnu saglasnost institucija Evropske unije. Stoga Vas molim da, ukoliko dode do amandmanskog djelovanja, o tome obavijestite Vladu, kako bi blagovremeno preuzeli neophodne korake i o tome obavijestili institucije Evropske unije", naveo je Spajić u dopisu u koji su "Vijesti" imale uvid.

Radi se o 12 zakona potrebnih za dobijanje IBAR-a za pregovaračka poglavlja 23 i 24. Parlament je danas usvojio sedam tih akata.