Politika

I VLAST I OPOZICIJA NAJAVILI DA ĆE PODRŽATI IBAR ZAKONE

Autor Balša Janković

Podršku za IBAR zakone na sjednici najavili su poslanici DPS-a, Socijaldemokrata, Pokreta Evropa sad, Hrvatske građanske inicijativa (HGI) i Bošnjačke stranke.

Skupština Crne Gore
Izvor: printscreen/youtube/skuština crne gore

“Jedina prepreka na putu ka EU možemo biti mi sami”, kazao je poslanik DPS-a Ivan Vuković i ponovio da će DPS podržati IBAR zakone.

On kaže da je nedostojno da se poslanici na ovaj način dovode pred svršen čin.

“Mogli smo dobiti koji dan više da se posvetimo ovim zakonima”, istakao je Vuković.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović poručio je da će HGI glasati za IBAR zakone.

"IBAR zakoni su značajni sa aspekta što će SDT crpiti podatke iz Haškog tribunala kako bi procesuirali dešavanja iz prošlosti. Želimo da krenemo u budućnost i da se ne spotičemo o prošlost", poručio je Vuksanović.

Poslanik BS Amer Smailović je rekao da će ta stranka podržati Zakon o lobiranju, kao i sve one koji su neophodni za dobijanje IBAR-a.

Poslanik Socijaldemorkata Branislav Nenezić je najavio da će njegova partija glasati za IBAR zakone, ali je osudio što su dostavljeni poslanicima “u zadnji čas”, odnosno dva dana pred sastanak u Briselu, i pitao zašto to nije urađeno ranije.

“Mi smo na 48 sati pred sastanak u Briselu gdje evropski savjet treba da donese odluku o privremenim mjerilima. Imamo 12 zakona i postavlja se pitanje zašto ove zakone nismo odbili ranije da bi se na dobar način mogli pripremiti i djelovati amandmanski ako je potrebno a sigurno je potrbeno jer će se njihovom primjenom uočiti manjkavost zakona”, rekao je Nenezić.

Naglasio je i da bi svako djelovanje opozicije usmjereno na kritikovanje bilo okarakterisano kao sprečavanje EU puta što nije tačno.

“Ko će snositi odgovornost ako zakoni ne budu dobri?”, upitao je Nenezić.

On je istakao da su poslanici opozicije stavljanji poslanike opozicije pred svršen čin.

Pitao je šta čeka građane od petka.

“Šta čeka premijera Spajića šta sprema dio većine i da li od petka možemo očekivati rekonstukciju Vlade jer je jedan od predstavnika parlamentarne većine oročio vladu usvajanjem IBAR-a. Šta Crnu Goru čeka poslije dobijanja IBAR-a a vezano je za političku situaciju”, naveo je Nenezić.