Politika

MILOVIĆ: DPS ĆE GLASTI ZA IBAR ZAKONE JER SU NEOPHODNI ZA PRISTUP EU; RAKOČEVIĆ: POVUCITE REZOLUCIJU O JASENOVCU

Autor Milica Mrvaljević

Na sjednici Skupštine u utorak usvojen je dnevni red, na kome je osim 12 zakona u vezi sa dobijanjem IBAR-a, i tačka izbori i imenovanja.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Na sjednici Skupštine u utorak usvojen je dnevni red, na kome je osim 12 zakona u vezi sa dobijanjem IBAR-a, i tačka izbori i imenovanja.

Poslanici će raspravljati o predlogu zakona o lobiranju, izmjeni i dopuni zakonika o krivičnom postupku, izmjenama i dopunama zakona o sudovima, izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izmjenama i dopunama zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Poslanici će se izjasniti i o predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, izmjeni i dopuni zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stačene kriminalnom djelatnošću.

Poslanik DPS-a Nikola Milović je rekao da je Crna Gora odavno u procesu evropskih integracija.

“Odavno smo u procesu evropskih integracija i aktuelni politički trenutak svjedoči da nekoliko dana pred izbore za Evropski parlament oživljavamo u potpunosti politiku proširenja. Ovo je vrlo dobro zbog partnerskog odnosa koju imamo sa Evropskom unijom i dobro je i za Evropsku uniju, ali još bolje je za Crnu Goru”, rekao je on.

I danas, dodao je, se nalazimo pred setom zakona koji su jedna stepenica kao onome što je suštinski proces priključenja Crne Gore EU, suštinski proces koji treba da da završetak samog integracionog puta.

“U okviru ove politike proširenja, malo smo drugačije išli nego ostali, ali ono što je fakat i činjenica jeste da moramo da ispunjavamo ugovore i odnose koje smo definisali s Evropskom Unijom i oni se odnose na sporozum o stabilizaciji i poduživanju”, kazao je Milović

Kako smatra i ovaj zakon će u početnim fazama biti mrtvo slovo na papiru zato što u prethodnih nekoliko godina imamo klasično uništavanje crnogorskih institucija i onda se postavlja pitanje na koji način ćemo sprovojiti zakon ako nemamo jačanje samih institucija.

On je dodao da se Crna Gora ne nalazi ništa bliže EU u odnosu na prethodne godine.

Poslanik Demokratske Crne Gore Nikola Rovčanin je istakao da se nada da će, nakon donošenja zakona o lobiranju i svih ostalih IBAR zakona, napraviti snažan iskorak, te da će sa jakim institucijama imati konkretne rezultate u borbi protiv korupcije.

Poslanik Demorkatske partije socijalista (DPS) Nikola Milović je kazao da smatra da će ovaj zakon u početku biti "mrtvo slovo na papiru", dok se ne izgrade institucije, ali da će poslanici DPS glasati za 12 IBAR zakona jer su neophodni za ulazak u Evropsku uniju (EU).

Rakočević: Povucite iz procedure Rezoluciju o Jasenovcu

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević tvrdi da je Bojović prilikom izlaganja u negativnom kontekstu govorio o poslaničkom klubu DPS-a.

“Rezolucija o genocidu u Jasenovcu visi kao mač iznad evropske perspektive Crne Gore, to što nije na ovoj sjednici, a i dalje u skupštinskoj proceduri, nije zavaralo, ne samo Hrvatsku, nego nije zavaralo ukupno EU. Zbog toga i ovu priliku sada koristimo. Povucite iz procedure sve što koči naš evropski put, jer ne završava se sa IBAR-om naša integracija u Evropsku uniju”, kazao je Rakočević.

On smatra da aktuelna parlamentarna većina ili makar jedan njen veliki dio nema čime da se ponosi.

“Ni u svom političkom radu, ni u onome što su rade posljednje četiri godine”, dodao je Rakočević.