Politika

SKUPŠTINA O IBAR ZAKONIMA IPAK SJUTRA

Autor Anđela Vukčević Izvor MINA

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da će u četvrtak završiti najveći dio tačaka i glasati o njima

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Poslanici crnogorskog parlamenta sjutra će početi raspravu o zakonima potrebnim za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), a glasanje je, shodno dogovoru na Kolegijumu predsjednika Skupštine, planirano za četvrtak poslijepodne.

Na sjednici Skupštine danas usvojen je dnevni red, na kome je osim 12 zakona u vezi sa dobijanjem IBAR-a, i tačka izbori i imenovanja.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je rekao da će u četvrtak završiti najveći dio tačaka i glasati o njima, a u petak o preostalima.

Poslanici će raspravljati o predlogu zakona o lobiranju, izmjeni i dopuni zakonika o krivičnom postupku, izmjenama i dopunama zakona o sudovima, izmjenama i dopunama zakona o Sudskom savjetu i sudijama, izmjenama i dopunama zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu.

Poslanici će se izjasniti i o predlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, izmjeni i dopuni zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, izmjenama i dopunama zakona o oduzimanju imovinske koristi stačene kriminalnom djelatnošću.

Skupština će raspravljati o predlogu zakona o medijima, nacionalnom javnom emiteru i javnom medijskom servisu Crne Gore, audio-vizualno-medijskim uslugama.

Poslanik Demokratske partije socijalista Nikola Rakočević upitao je zbog čega je parlament odgađao sjednice dva dana.

“Javnost je imala prilike da vidi da ste vi u dogovoru ili zato što ga nema, odgađali sjednice parlamenta, a nemamo adekvatno objašnjenje zašto”, upitao je Rakočević.

Mandić je rekao da dogovor sa kolegijuma nijesu uspjeli da realizuju, kao i da odgovornost za održavanje sjednice podjednako imaju i vlast i opozicija.

“Radilo se o tehničkim razlozima, neki ljudi nijesu bili u zemlji, te tehničke razloge ne treba dovoditi u vezu sa politikom”, rekao je Mandić.

Rakočević je rekao da nije tačno da opozicija odgovorna za neodržavanje sjednica.

“Budući da je objašnjenje prilično nemušto, vjerujem da se nešto drugo iza brda valja, što god da je, nadam se da neće biti daljih opstrukcija i da ćemo moći da radimo”, poručio je Rakočević.

Skupština je na sjednici izabrala Bobana Stanišića za zamjenika genera
lnog sekretara parlamenta.