Politika

SPAJIĆ: ČLANICE EVROPSKE UNIJE DO POLOVINE JUNA TREBA DA ODLUČE DA LI ĆE CRNA GORA DOBITI IBAR DO KRAJA MJESECA

On se danas u sjedištu Evropske unije (EU) sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom kome je kako je saopštio prezentovao rezultate Crne Gore u proteklih šest mjeseci.

Izvor: Vlada Crne Gore

Članice Evropske unije (EU) do polovine juna treba da odluče da li će Crna Gora dobiti Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR) do kraja mjeseca, najavio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić iz Brisela.

On se danas u sjedištu Evropske unije (EU) sastao sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom kome je kako je saopštio prezentovao rezultate Crne Gore u proteklih šest mjeseci.

Spajić očekuje da će to nagraditi zemlje EU.

Najavio je i da se priprema plan rada nakon dobijanja IBAR-a.

"Na prvom sastanku kada smo se sreli sa predsjednikom Mišelom, mi smo predstavili plan šta ćemo raditi, upravo smo predstavili rezultate. Mišel je pozdravio velike rezultate Vlade i rekao je da se nada da će i parlament nastaviti na tom fonu i da ćemo vrlo brzo imati zakon usvojen u parlamentu", istakao je Spajić u izjavi koja je objavljena na Flickr platformi Vlade.

On je dodao da Evropska komisija 7. juna predaje palicu što se tiče IBAR-a Evropskom savjetu gdje predsjedava Mišel.

"On je rekao da je speman za jedan takav korak, da će dati apsolutnu podršku Crnoj Gori na puti dobijanja IBAR-a. 7. juna je prva kuela, nadamo se da ćemo već tu dobiti neke prve signale. Zadnja bi trebalo da bude 13, 14. juna, tako da će u tom periodu zemlje članice odlučiti da li će podržati Crnu Goru da dobije IBAR do kraja juna. Nadamo se da će zemlje članice imati razumjevanja za Crnu Goru i za specifičan momenat u kome se nalazimo, tako da očekujem da se veliki rad za proteklih pola godine koji je urađen, nagradi", kazao je Spajić.

Poručio je da očekuje da prva poglavlja vrlo brzio krenu da se zatvaraju, odmah po dobijanju IBAR-a.

"Ali ne bih sad da govorim o tome, ne bih da trčimo previše unaprijed, ajmo prvo ovu utakmicu da pobijedimo pa ćemo poslije toga da idemo sljedeću. Već se pripremaju neki planovi za dan poslije. Pričaćemo o tome odmah po dobijanju IBAR-a", kazao je Spajić.

Spajić boravi danas u radnoj posjeti institucijama Evropske unije (EU) u Briselu, u susret očekivanom dobijanju pozitivnog Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).