Politika

PREDLOG SKUPŠTINI: Na izborima birati predsjednike opština

Autor Milica Mrvaljević Izvor RTCG

Prema sadašnjem stanju, predsjednike opštine, odnosno gradonačelnike, biraju odbornici u lokalnim skupštinama.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Ministar javne uprave Maraš Dukaj dostavio je predsjedniku Skupštine Crne Gore Andriji Mandiću inicijativu za Izmjenu zakona o izboru odbornika i poslanika, u okviru koje predlaže da se predsjednici opština odnosno gradonačelnici vrše neposredno, odnosno da ih građani direktno biraju.

Prema sadašnjem stanju, predsjednike opštine, odnosno gradonačelnike, biraju odbornici u lokalnim skupštinama.

U inicijativi se navodi da je Ministarstvo javne uprave prethodnom periodu intenzivno radilo na planu unaprjeđenja sistema lokalne samouprave u Crnoj Gori.

“Pažljivo analizirajući sistem lokalne samouprave sa razlicitih aspekata u prethodnom periodu, želim da naglasim da se pitanje lokalnog izbornog sistema posebno izovojilo i pokazala potreba za unaprjeđenjem normativnog okvira u tom dijelu. U prvom redu, postojeći izbor predsjednika opštine ne korespondira sa demokratskim standardima jer su Zakonom o lokalnoj samoupravi propisani samo opšti uslovi za njegov izbor, koji su istovjetni uslovima za izbor odbornika, pri čemu izbor predsjednika opštine nije u direktnoj ili indirektnoj vezi sa izbornom voljom građana”, kaže Dukaj.

To, kako navodi, znači da prema važećem pravnom okviru građani ne biraju neposredno predsjednika opštine, niti je propisana obaveza da se predsjednik opštine bira iz reda odbornika koji su dobili legitimet zasnovan na izbornoj volji građana.

“Sagledavajući prednosti neposrednog izbora predsjednika opštine, cijenim da je važno da se takav model primijeni u Croj Gori. Više je razloga koji opravdavaju takav stav, a u pravom redu veći stepen odgovornosti prema građanima, veće učešće građana u izbornom procesu, veće povjerenje i stabilnost, sto sve dopinosi jačanju demokratskih procesa na lokalnom nivou i poboljšanju kvaliteta života građana kroz efikasnije i odgovornije lokalno upravljanje”, istakao je Dukaj.

Smatra i da bi organizacija izbora u jedinicama lokaine samouprave u jednom danu dopinijela većoj izbornoj izlaznosti, racionalizaciji troškova, efikasnosti sistema lokalne samouprave i transparentnosti.