Politika

MIKIJELJ POČEO PREGOVORE O FORMIRANJU VLASTI U BUDVI

Autori TV Vijesti Marija Milošević

Lider koalicije “Za budućnost Budve” Mladen Mikijelj, počeo je sinoć i zvanično pregovore o formiranju vlasti u toj opštini.

Izvor: MONDO

Mikijelj i njegov tim prve razgovore obavili su sa čelnikom budvanskih Demokrata Krstom Radovićem, nosiocem liste te partije Đorđem Zenovićem i kandidatkinjom za odbornicu Demokrata Draganom Kažanegra Stanišić.

Kako je “Vijestima” rečeno, ovo je prvi u nizu sastanaka koje će Mikijelj i predstavnici koalicije koju je predvodio imati ne samo s Demokratama, nego i s predstavnicima ostalih lista i stranaka, izuzev Demokratske partije socijalista (DPS). Cilj je da se obezbijedi podrška još osam odbornika, imajući u vidu da je koalicija “Za Budućnost Budve” osvojila devet mandata. Od toga su Novoj srpskoj demokratiji (NSD) pripala četiri, Socijalističkoj narodnoj partji (SNP) i Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) po dva, a Pokretu za promjene (PzP) jedan mandat. S njima su u koaliciji bili i Ujedinjena Crna Gora, Prava Crna Gora, Slobodna Crna Gora, Demos i Radnička partija.

U budvanskom parlamentu su 33 odbornika, pa je za formiranje vlasti potrebno podrška najmanje njih 17.

Demokrate su na prošlonedjeljnim izborima osvojile četiri mandata, Pokret Evropa sad (PES) dva, Građanski pokret URA i koalicija okupljena oko Socijaldemokratske partije (SDP) po jedan, lista “Budva naš grad” devet, a Demokratska partija socijalista (DPS) sedam.

Mikijelju je znatno olakšan nastup u pregovorima nakon preksinoćne odluke novog opštinskog odbora NSD-a, da među članovima više ne bude pritvorenog predsjednika Opštine Budva Mila Božovića, kog Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tereti za teška krivična djela. Mikijelj je preksinoć izabran za šefa tog odbora.

Božović je bio balast u dosadašnjim razgovorima s ostalim partijama, imajući u vidu težinu optužnice koju, još uvijek aktuelnom prvom čovjeku Budve, stavlja na teret SDT - da je pripadnik policijskog narkokartela i da je učestvovao u švercu 4,3 tone kokaina.

Mikijelj bi danas trebalo da nastavi pregovore i da se, kako je rečeno “Vijestima”, sastane s nosiocem liste PES-a Predragom Zenovićem, dok bi početkom naredne sedmice trebalo da razgovora s nosiocem liste GP URA Blažom Rađenovićem.

Mikijelj, kako su “Vijestima” kazali izvori iz njegove koalicije, računa i na podršku “časnih ljudi s Jovanovićeve liste”. On namjerava da pridobije podršku dijela budućih odbornika s Jovanovićeve liste, čime bi koalicija “Za budućnost Budve” mogla bez nekih partija da obezbijedi većinu u parlamentu, pišu Vijesti.

Lista “Budva naš grad”, koju predvodi Nikola Jovanović i koja je nastala otcjepljenjem od NSD-a, još nije počela zvanične pregovore s ostalim partijama. Kako je “Vijestima” kazao predstavnik te liste Davor Dokić, oni još nijesu odredili platformu za pregovore, a neformalni kontakti su već uspostavljeni. Ta lista podržava uhapšenog čelnika Budve Božovića.

Imajući u vidu da su lideri budvanskih odbora SNP-a i DNP-a Krsto Rađenović i Jovan Gregović kazali da su čvrsto za zajedništvo koalicije “Za budućnost Budve”, to za sada isključuje mogućnost pregovora tih stranaka s Jovanovićevom listom. On je u više navrata isticao da računa na saradnju sa SNP-om i DNP-om.

Za sada su se gotovo sve stranke javno ogradile da neće pregovarati s DPS-om, čijih sedam odbornika bi svakom od velikih tabora obezbijedili “laganu” većinu u parlamentu.

Mikijelj je jasno stavio do znanja da neće pregovarati s DPS-om. To je prekjuče, nakon što su se pojavile spekulacije u javnosti da bi mogao s njima napraviti koaliciju, saopšteno i iz Jovanovićevog tabora. Ponovili su da kao koalicione partnere neće imati ni DPS, ali ni NSD.

I jedna i druga strana računaju na podršku Demokrata, koji će se, kako je “Vijestima rečeno, odazvati pozivima svih stranaka na pregovore, izuzev DPS-a.

Ono što bi takođe moglo da bude ključ stvaranja većine u parlamentu su odluke koalicije SDP-a “Čist izbor”, koju je predvodio Petar Odžić, ali i GP URA. Obje grupacije imaju po jednog odbornika, koji bi mogao biti presudan u izbornoj matematici prilikom sastavljanja vlasti. I dok SDP ne želi da bude s Mikijeljom, GP URA sebe ne vidi u koaliciji u kojoj bi bio PES.

Na proglašenje konačnih rezultata izbora u Budvi još će se čekati, jer je lista “Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene” uložila prigovor na odluku Opštinske izborne komisije, koja je odbila njegov prigovor o neregularnosti izbora.

Borba političkih ili kriminalnih grupa
Da li je Budva poprište političkog ili rata kriminalnih grupa oko prevlasti nad metropolom turizma, unosnim građevinskim biznisima, punom gradskom kasom, iz koje se desetine miliona troše na investicione poduhvate koje na tenderima obično dobijaju kompanije bliske ne samo gradskoj vlasti, nego i podzemlju - sve više se govori u Budvi.

Optužba Jovanovića da “kriminalci bliski NSD-u” pokušaju da nametnu vlast u Budvi, te da zastrašuju predstavnike građana, odjeknula je prekjuče. DPS je sa centralnog niova pozvao da se cijeli slučaj ispita, te pozvao tužilaštvo i policiju da se uključe.

Upućeni tvrde da je vlast koja je pobijedila na izborima 2022, predvođena Božovićem, a koja se sad podijelila, ostala “dužna” Beogradu, koji je nesebično, pomogao da se ostvari apsolutna pobjeda. Zauzvrat je, tvrde isti izvori, trebalo da u Budvi dobiju ključne infrastrukturne poslove, kako pišu Vijesti.