Politika

KRVAVAC: SUFICIT BUDŽETA OD 55 MILIONA EURA pokazatelj odgovornog upravljanja javnim finansijama

Autor Anđela Vukčević

Prema podacima Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je pozitivan budžetski rezultat tj. suficit budžeta od 55 mil. eura

Izvor: Pokret Evropa sad

Prema podacima Ministarstva finansija o izvršenju budžeta, za prva četiri mjeseca ove godine ostvaren je pozitivan budžetski rezultat tj. suficit budžeta od 55 mil. €. Prihodi budžeta u periodu januar-april veći su u odnosu na prošlu godinu za gotovo 100 mil. € što je rast od 12,4% a u odnosu na planirane za 86,6 mil. € ili 10,7%.

Ukoliko izuzmemo efekat jednokratnih prihoda, u odnosu na prethodnu godinu, ukupni prihodi veći su za čak 167 mil. € ili preko 23%.

Na drugoj strani, Kapitalni budžet kroz koji se finansiraju infrastrukturni projekti, veći je u odnosu na isti period prošle godine za 113%.

Ovakav budžetski rezultat ostvaren je i pored povećanja minimalne penzije na 450€ kao prve mjere programa „Evropa sad 2“ čime je unaprijeđen standard za preko 74 000 penzionera. Naša politička konkurencija je prilikom usvajanja Zakona budžetu za 2024. godinu tvrdila da će se povećanje minimalnih penzija finansirati iz zaduženja, povećanja PDV-a, prodaje Elektoprivrede Crne Gore i sl. Danas nakon sedam mjeseci rada 44. Vlade upravo egzaktni podaci su ti koji demantuju te tvrdnje, a na korist svih građana Crne Gore.

Ostvareni suficit upravo pokazuje da nijedan cent troškova nastalih po osnovu povećanja minimalnih penzija nije finansiran iz zaduženja već naprotiv, kao što smo i najavili prilikom usvajanja budžeta, iz tekućih prihoda.

Ovaj rezultat ostvaren je upravo u mjesecima kada je finansiranje budzeta najizazovnije imajući u vidu da se najveći dio prihoda naplati tokom ljetnje turističke sezone koja nas tek očekuje.

Nastavljamo dalje, odlučni da govorimo o reformama koje unapređuju standard svih građana bez selektivnosti kojom smo svjedočili u godinama iza nas, razvoju infrastrukture i evropskim integracijama.

Takmičimo se u rezultatima a ne dnevno političkim manipulacijama.