Politika

MILATOVIĆ: IZMJENE ZAKONA O RTCG KOJE PREDVIĐAJU SMANJENJE KRITERIJUMA ZA IZBOR DIREKTORA VRATIĆU SKUPŠTINI

Autor Balša Janković

"Na taj način, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, želim da pošaljem jasnu poruku da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost javnog servisa"

Izvor: Gov.me/S.Matić

Izmjene Zakona o Radio televiziji Crne Gore (RTCG) koje predviđaju smanjenje kriterijuma za izbor direktora javnog servisa vratiću na ponovno odlučivanje Skupštini, saopštio je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

"Na taj način, a u skladu sa svojim ovlašćenjima, želim da pošaljem jasnu poruku da je prošlo vrijeme uticaja na uređivačku nezavisnost i samostalnost javnog servisa. Vodio sam se istim načelom i kada sam krajem prošle godine reagovao na pokušaj Vlade da zakonskim izmjenama oduzme finansijsku nezavisnost javnom servisu. Javni servis je javno dobro svih gradjanki i gradjana, a ne platforma za bilo kakve političke trgovine i partijska namještenja", napisao je Milatović na društvenoj mreži Iks.

Jutros je objavljeno da će Ministarstvo evropskih poslova (MEP) danas Evropskoj komisiji (EK) proslijediti sve primjedbe iznijete na jučerašnjoj višesatnoj sjednici Vlade, na kojoj su doneseni zakoni koji bi trebalo da ubrzaju pregovore Crne Gore sa EU.

“Vijestima” je više izvora iz Vlade nezvanično kazalo da će nakon dobijanja odobrenja od EK te primjedbe biti pretočene u amandmane, koje izvršna vlast ima pravo da ugradi u tekstove propisa koji su juče usvojeni na sjednici, a koji će biti proslijeđeni parlamentu na izglasavanje.