Politika

SPAJIĆ: MILATOVIĆ NEKAD NE ZNA ŠTA JE NJEGOVA NADLEŽNOST

Autori TV Vijesti Marija Milošević

"Mislim da predsjednik nekad ne zna konkretno šta je njegova nadležnost, šta nije. Naravno da može svaki građanin da da svoje mišljenje o bilo kom zakonu i negdje nas uputi. Nisam vidio ništa novo u njegovoj izjavi...", rekao je Spajić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Što je bilo do nas, sve je urađeno i to je najbitnije. Kada znate da ste uradili sve što je do vas mnogo lakše se osjećate i mnogo agilnije pristupate traženju IBAR-a, rekao je premijer Milojko Spajić nakon višesatne sjednice Vlade na kojoj su usvojeni zakoni potrebni za dobijanje IBAR-a.

Spajić je, gostujući na Javnom servisu, rekao da je sjednica bila konstruktivna i da je ponosan na tim Vlade jer su ukrstili argumente i došli do najboljih rješenja za građane Crne Gore.

On je rekao da nigdje u Evropi nije odjednom usvojeno ovoliko zakona.

"Usvojeno je više zakona iz pravosuđa, medijskih zakona i zakona za borbu proitv organizovnog kriminala i korupcije. Crna Gora je riješila veliku većinu velikih pitanja, naša spoljna politika je 100 odsto usklađena sa politikom EU", rekao je Spajić, prenose Vijesti.

Dodao je da je zamjerka EU bila vladavina prava

"Crna Gora suštinski rješava taj veliki problem, daje veliki iskorak u tom pravcu. Ako riješi sve velike probleme, Crna Gora postaje fantastičan kandidat i dobijanjem IBAR-a dobija zeleno svjetlo za ulazak u EU. Mi ćemo morati da radimo još minimum godinu i po do dvije, imaćemo mnogo više rada", rekao je Spajić i dodao da treba primijeniti te zakone.

"Očekujem da će Skupština imati amandmane, mnoge konstruktivne sugestije smo dobili od strane NVO. Poslaćemo ih Venecijanskoj i Evropskoj komisiji, ukoliko stignemo i dobijemo povratnu informaciju djelovaćemo amandmanski na zakone prije usvajanja", rekao je Spajić.

Kazao je da ovi zakoni nisu sveto pismo, i da će se mijenjati.

"To je i očekivanje EK".

Premijer je rekao da su u toku veliki napadi pred dobijanje IBAR-a da bi se Crna Gora skrenula sa tog puta.

On je najavio da će u ponedjeljak otputovati u Brisel gdje će se sastati sa Šarlom Mišelom i predati mu sve ono što je Vlada uradila na putu ispunjenja privremenih mjerila.

Spajić je poručio da je IBAR trn u oku svima i velika vrijednost dobronamjernima koj ise zalažu za dobrobit Crne Gore.

Tvrdi da u diskursu sa generalnim direktorom Direktorata za medije Neđeljkom Rudovićem nije iznijeta istina, i tvrdi da je Kabinet dokumentovao to.

"Dokumentovali smo medijima da je dotična osoba imala kontakt sa našim amandmanima u martu. Sa ministarkom je druga priča, ona je ipak politički nivo...Ona je bila jako korektna danas i imali smo fantastičnu saradnju i razumijevanje na Vladi. Možda nam je trebalo u početku da se uhodamo, sve bolje funkcionišemo", rekao je Spajić.

Upitan da komentariše izjavu predsjednika države Jakova Milatovića da su amandmani na medijske zakone korak unazad, Spajić kaže da ne zna zbog čega je Milatović imao potrebu da to kaže.

"Stvarno sam u čudu".

Na pitanje da li je čudno da se predsjednik izjašnjava o ovim zakonima, Spajić odgovara:

"Mislim da predsjednik nekad ne zna konkretno šta je njegova nadležnost, šta nije. Naravno da može svaki građanin da da svoje mišljenje o bilo kom zakonu i negdje nas uputi. Nisam vidio ništa novo u njegovoj izjavi...", rekao je Spajić, prenose Vijesti.

Premijer je rekao da su u Vladi maksimalno otvoreni za sugestije NVO sektora, te da će razgovarati sa čelnicima NVO sektora, šefovima klubova poslanika, vjerskim liderima, predsjednicima nacionalnih savjeta...

Najavio je da će u Crnoj Gori biti primijenjen italijanski model oduzimanja imovine stečene kriminalom i da će se ići do kraja, odnosno do imovine stečene još devedesetih godina.

"Treba provjeravati sve. Poreska policija treba da bude jedan vrh koji će da koordinira borbu i komunicira sa organizacijama širom svijeta...".

Spajić nije htio da komentariše situaciju u Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK).

"ASK je nezavisan organ i bilo bi protiv interesa naše države da ja bilo šta kažem na tu temu. Svima nama je u interesu da se institucija osposobi i to je jedino što je bitno", poručio je premijer, kako prenose Vijesti.