Politika

ČARAPIĆ "SPROVEO ISTRAGU" RADI TAČNOG INFORMISANJA JAVNOSTI

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Šef poslaničkog kluba Pokreta Evropa sad (PES) Vasilje Čarapić saopštio je da "sproveo istragu" povodom toga kako je tekao postupak rada na medijskim zakonima.

Izvor: Pokret Evropa sad

On je istakao da je to uradio radi tačnog informisanja javnosti, a sve u cilju otkrivanja, kako kaže, potencijalne korupcije.

"U toku faze izrade nacrta medijskih zakona premijer je održao sastanak sa gospodinom Rudovićem i ministarkom Vujović na kom su prvi put date sugestije PES-a. Nakon sastanka kabinet Vlade je poslao ove sugestije e-mailom 11. marta. Sugestije na nacrt zakona koje su prethodno komunicirane od strane Vlade u toku marta, klub PES-a je dostavio Vladi 30. aprila radi dobijanja mišljenja Evropske komisije na iste, što je postupak koji se vodi preko Ministarstva evropskih poslova. ⁠U toku maja se vrši komunikacija sa Savjetom Evrope i Evropskom komisijom u koju je u cjelosti uključen gospodin Rudović, a koja se tiče nacrta Zakona i sugestija za izmjene. Dana 23.maja održava se Komisija za politički sistem gdje se u Zapisniku pominju sugestije na izmjene zakona za koje se čeka mišljenje Savjeta Evrope i Evropske komisije", navodi Čarapić.

On potom ističe da je su 28. maja dobijeni pozitivni komentari Savjeta Evrope (SE) na predložene sugestije za izmjenu zakona, nakon čega je, prema riječima Čarapića, Rudović ušao u kampanju obmane javnosti zarad zaštite privatnih interesa.

"Mi u PES-u nemamo nikakav problem da se neko ne slaže sa našim amandmanima, odluku o Predlogu zakona će na kraju krajeva usvojiti Vlada a mi nećemo sporiti takav predlog, ali držimo da je apsolutno neprihvatljivo da bilo koji državni službenik javno istupa u korist privatnog interesa i udara na integritet kuće za koju radi", ističe Čarapić.

On je rekao da je Rudović znao za sugestije za izmjene zakona minimum dva mjeseca, te da je Rudovićeva "kontinuirana manipulacija oko ove teme u najmanju ruku nečasna".

"Nećemo nikada ćutati na ovakve manipulacije i obmane, a zbog svoje očigledne kompromitacije gospodin Rudović građanima duguje ostavku", zaključio je Čarapić.