Politika

RUDOVIĆ: ŠOKIRAN SAM DA NEKO IZJEDNAČAVA JAVNI SERVIS SA DRŽAVNOM SLUŽBOM

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

On je istakao da grupa nevladinih organizacija traži da se sadašnjih 10 godina, što je predlog MKM, smanje godine radnog iskustva na rukovodećem položaju za kandidata za generalnog direktora Javnog servisa

Izvor: Ministarstvo kulture i medija

Šokiran sam i zapanjen da neko izjednačava Javni servis sa državnom službom.

To je večeras u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti rekao Neđeljko Rudović, generalni direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija (MKM).

On je istakao da grupa nevladinih organizacija traži da se sadašnjih 10 godina, što je predlog MKM, smanje godine radnog iskustva na rukovodećem položaju za kandidata za generalnog direktora Javnog servisa, sa obrazloženjem da je čak i za državne službenike i namještenike ta granica maksimalno pet godina.

"To mnogo govori o tima koji se korisite takvim argumentima. Javni servis nije državna služba. Javni sevis nije partijska služba, Javni servis je Javni servis koji će se baviti, ne samo prenošenjem izjava od relevantnih političkih činilaca u ovom trenutku, nego koji će se baviti istraživačkim temama, koji će se baviti time koliko državni funkcioneri, na koji način rade svoj posao. Sad želim da vam iznesem ove informacije, dakle, obrazloženje je da je dovoljno pet godina jer tako kaže Zakon o državnim službenicima i namještenicima itd. Kako neko može postati generalni direktor BBC-ja, koji je javni servis Velike Britanije. Šta mislite da mu je dovoljno pet godina? Evo samo iz okruženja, pozivaju se mnogi na podatke iz okruženja. U Srbiji je potrebno minimum 10 godina iskustva na rukovodećim pozicijama i poznavanje medija, u Hrvatskoj je potrebno 10 godina, u Makedoniji vam je potrebno osam godina...", kazao je Rudović, prenose vIJESTI.

On je poručio da je njemu bilo čudno, i da mu je žao, što u emisiji nema predstavnike te grupe nevladinih organizacija.