Politika

VUJIČIĆ OSPORIO ZAKONITOST BUDVANSKIH IZBORA

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

"Navedeno postupanje OlK, koja je propisala oblik i izgled glasačkog listića je suprotno članovima 2, 9, 145, 45 st. 3, 16 st. 1 tačka 1) i 17 Ustava Crne Gore", naveo je u Vujičić u prigovoru.

Izvor: MONDO

Nosilac liste "Dr Vujičić Božidar - Za stvarne promjene" Božidar Vujičić podnio je večeras prigovor Opštinskoj izbornoj komisiji (OIK) zbog , kako je naveo "nemogućnosti građana sa pravom glasa da na dan izbora slobodno biraju predstavnike u Skupštini opštine Budva, već su mogli samo da glasaju liste", prenose Vijesti.

"Navedeno postupanje OlK, koja je propisala oblik i izgled glasačkog listića je suprotno članovima 2, 9, 145, 45 st. 3, 16 st. 1 tačka 1) i 17 Ustava Crne Gore", naveo je u Vujičić u prigovoru.

On je dodao da član 2 glasi da je nosilac suverenosti građanin koji ima crnogorsko državljanstvo.

"Građanin vlast ostvaruje neposredno i preko slobodno izabranih predstavnika. Ne može se uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom. Član 9 glasi da su potvrđeni i objavljeni međunarodni ugovori i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava sastavni dio unutrašnjeg pravnog poretka, imaju primat nad domaćim zakonodavstvom i neposredno se primjenjuju kada odnose uređuju drukčije od unutrašnjeg zakonodavstva”, piše između ostalog u prigovoru.

Navedeno postupanje OlK, koja je propisala oblik i izgled glačkog listića, kako je dodao, je suprotno članu 3 st. 2 Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, kao članu 25 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

"Postupanje OIK je suprotno članu 3 Protokola prvog uz Konvenciju o ljudskim pravima i osnovnim sloboda, kao i tački 27. i 56. ( 5 . Neposredno glasanje), Kodeksa dobrog vladanja u izbornom zakonodavstvu. Opštinska izborna komisija bila je obavezna da postupi u skladu sa članom 145 i članom 9 Ustava Crne Gore, da propiše oblik i izgled glasačkog listića na kojem će birači da glas daju izbornoj listi i kandidatu sa izborne liste, kako bi se omogućilo građanima sa pravom glasa da slobodno biraju predstavnike za SO Budva, umjesto što su birali samo izborne liste. OIK je bila dužna da neposredno primjeni potvrđene i objavijene međunarodne ugovore i opšteprihvaćena pravila međunarodnog prava koja biračko pravo uređuje drugačije od Zakona o izboru odbornika i poslanika i propiše izradu glasačkog listića koji će omogućiti građanima sa pravom glasa da glas daju izbornoj listi i kandidatu za predstavnika u SO Budva”, piše u prigovoru, pišu Vijesti.

Opštinska izborna komisija na jutros održanoj sjednici usvojila je izvještaj o preliminarnim rezultatima vanrednih lokalnih izbora koji su juče održani u Budvi.

Prema tim rezultatima listu "Dr Vujičić Božidar – Za stvarne promjene" glasalo je 149 birača ili 1,33 odsto, pa je ostala ispod cenzusa.