Politika

HRVATSKA UPOZORILA NA MOGUĆNOST BLOKADE PUTA CRNE GORE KA EU

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Hrvatska je indirektno upozorila Crnu Goru da bi, kao članica EU, mogla da blokira njen dalji put, čak i dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti preivremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24 u junu.

Izvor: MONDO/Mario Milojević

Crna Gora od Hrvatske juče nije dobila protestnu, već notu upozorenja zbog predloga da Skupština usvoji rezoluciju o Jasenovcu, što je blaža forma, rekao je “Vijestima” izvor iz Vlade.

On je pojasnio da Hrvati ne protestuju, nego upozoravaju, jer se što se tiče najavljene rezolucije o Jasenovcu još ništa nije ni desilo, odnosno obavljen je razgovor koji nije imao ishod.

Lideri parlamentarne većine sastali su se u ponedjeljak u Skupštini, ali nijesu imali konkretne zaključke o rezoluciji o Jasenovcu. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić je novinarima nakon sastanka rekao da očekuje da će mnoge stvari biti jasnije nakon sastanka lidera regiona danas u Kotoru, kome će prisustvovati i predstavnici Brisela i Vašingtona.

Hrvatski “Večernji list” juče je objavio da je Hrvatska uručila protestnu notu Crnoj Gori zbog najave Mandića da će politički predstavnici Srba predložiti usvajanje rezoluciju o Jasenovcu u parlamentu, kao svojevrsnu reakciju na rezoluciji o Srebrenici upućenoj Ujedinjenim nacijama. U hrvatsko Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova pozvan je otpravnik poslova Crne Gore kojem je uručena nota, pišu Vijesti.

“Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske osuđuje pokušaje da na bilo koji način Hrvatska bude instrumentalizovana u unutrašnje političke svrhe i ističe svoje očekivanje da Crna Gora i njene institucije odustanu od poteza koji bi se na negativan način mogli odraziti na budućnost bilateralnih odnosa, kao i na evropski put Crne Gore”, piše, između ostalog u noti.

Time je Hrvatska indirektno upozorila Crnu Goru da bi, kao članica EU, mogla da blokira njen dalji put, čak i dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti preivremenih mjerila (IBAR) za poglavlja 23 i 24 u junu.

Iz Vlade nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” očekuju li da će Hrvatska blokirati pregovore Crne Gore sa EU, ako Skupština usvoji rezoluciju o Jasenovcu. Na pitanja nijesu odgovorile ni partije vladajuće većine – Pokret Evropa sad (PES), Demokrate, Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija.

Izvor “Vijesti” iz diplomatskih krugova ne vjeruje da će doći do blokade jer, kako kaže, Hrvatska, kao susjedna zemlja, ima snažan interes da Crna Gora uđe u EU. Smatra da se radi o udaljenoj prijetnji susjeda, ali da im ipak ne treba “stavljati prst u oko” i izazivati ovakve reakcije.