Politika

ŠIMUN NAJAVLJUJE DA ĆE NALAZE O POSLOVANJU MONTEFARMA DOSTAVITI TUŽILAŠTVU

Autor Anđela Vukčević

U Skupštini Crne Gore danas se nastavlja sa postavljanjem pitanja ministrima.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Poslanik DPS Nermin Andić pitao je ministra šta su preduzeli kako bi se smanjile liste čekanja.

“Zamislite pacijenta koji mora da dođe na pregled za šest, sedam ili osam mjeseci. Ovo je ozbiljan problem”, ukazao je Abdić.

Ministar Šimun je kazao da nema konekcija sa farmacetskim lobijima i ne promoviše ih.On je na taj način odgovorio na pitanje poslanika SD Borisa  u kom ga optužuju za farmaceutski lobi.

“Komisija je u analizi dolkuemntacije Montefarma našla brojne nepravilnosti, od zapoščljavanje preko &agencije, ugovore o djelu bez povoda i raloga. DRI je primijetila veliku nepravilnost, a to je preuzimanje duga jedne veledrogerije, što je koliko znam, u Tužilaštvu. Nalaz Komsiije MZ vezano za rad Gorana Marinovića i poslovanje Montefarma u periodu dok je bio direktor biće predat Tužilaštvu”, najavio je on.

Osim toga navodi da ne postoji adekvatna infrastruktura i neravnomjerno ulaganje te da je i to jedan od izazova za zdravstvo.

“Nailazimo na neadekvatne uslove rada, nedovoljnosti savremene opreme. MZ već preduzelo izvjesnne radnje. Prvi korak je unapređenje i reforma primarne zdravstvene zaštite. Moramo reformisati primarnu zdravstvenu zaštitu”, kazao je Šimun.

“Naši izabrani ljekari preopterećeni administracijom. Radna grupa MZ već izradila djelimičnu optimizaciju softvera koji ne pojednostavio određene procedure”, naveo je on.

Nabavka mamgografa za DZ Rožaje je na listi prioriteta.