Politika

RODIĆ: ČAST MI JE DA BUDEM NA POZICIJI KOJA MOŽE DOPRINIJETI POBOLJŠANJU ODNOSA CRNE GORE I SRBIJE

Autor Anđela Vukčević

Aleksa Bečić se sastao sa ambasadorom Srbije u Crnoj Gori.

Izvor: Vlada Crne Gore, SasaMatic

Bečić je poželio ambasadoru uspješan mandat u Crnoj Gori, izražavajući uvjerenje da će istorijske veze i prijateljski odnosiizmeđu naših zemalja nastaviti da se ogledaju u obostranoj spremnosti za politički dijalog, uz poštovanje principa suvereniteta, integriteta i međusobnog uvažavanja, koji su osnov uspješnih međusobnih odnosa.

Vjerujem da ćete svojim bogatim životnim, diplomatskim i političkim iskustvom doprinijetiobnavljanju diplomatskih odnosa i jačanju saradnje između naših zemalja na zdravim osnovama, u cilju stvaranja ljepše budućnosti za sve naše građane. Porodične, kumovske iprijateljske veze između građana naših zemalja su jake i neraskidive i na njih nikada nijesu uticale različite faze i varijacije u našim političko-diplomatskim odnosima.

Nadam se da će ubudućnosti kvalitet međusobnih odnosa naših građana pratiti i kvalitet političko-diplomatskih odnosa dvijezemlje i da će fokus biti na temama koje nas spajaju, na razvojuekonomije, infrastrukture, evropske perspektive, a ne na temama koje nas dijele, jer i kad različito gledamo na određena pitanja ne smijemo zaboraviti da međusobno uvažavanje i saradnjanemaju alternativu’’, istakao je Bečić.

Ambasador Rodić je istakao da mu je čast da bude na poziciji sa koje može doprinijeti poboljšanju odnosa između Crne Gore i Srbije."Iskreno me raduje što, nakon višegodišnjeatrofije u političkim i diplomatskim odnosima između naših zemalja, svojim prisustvom u Crnoj Gori imam priliku da podignem naše političke odnose na nivo koji odgovara istorijskitradicionalno bliskim i prijateljskim vezama.  Uvjeren sam da je pred nama uspješan periodkoji će biti posledica obostranih politika i političkih opredjeljenja" istakao je ambasador.

Potpredsjednik Bečić je upoznao sagovornika sa ključnim rezultatima nove Vlade, posebno ističući one postignute u sektoru bezbjednosti. Uspješno sprovedene akcije koje surezultirale svakodnevnim razbijanjem lanaca krijumčarenja, zapljenom velikih količinacigareta i narkotika, hapšenjem članova kriminalnih grupa, bjegunaca od pravde, ali brojnih policijskih, carinskih i drugih državnih službenika i funkcionera, plod su odlične saradnje između sektora bezbjednosti, SDT-a i nadležnih tužilaštava i najveći su dokaz da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih ni privilegovanih.

Izvor: SasaMatic, vladacrne gore

Bečić, dodajući da su to ujedno i koraci kojima Crna Gora sigurno korača ka što skorijem članstvu u EU koje, uz kredibilno NATO članstvo i razvoj regionalne saradnje predstavlja strateško opredeljenje naše zemlje.

Zamjenik premijera je kao još jedan od značajnih uspjeha naveo postizanje potrebnog konsenzusa koji je nakon dugog niza godina omogućio deblokadu ključnih institucija koje su duži niz godina bile u v.d stanju. 

Rodić je pohvalio rezultate nove crnogorske vlasti na polju deblokade pravosuđa i borbeprotiv organizovanog kriminala i korupcije, ističući njihov značaj za evropski put Crne Gore. "Povjerenje građana i da ću za vrijeme svog mandata biti svjedok istorijskih događaja u Crnoj Gori", zaključio je ambasador Rodić.