Politika

SPAJIĆ: ZA ČETIRI GODINE NAPRAVIĆEMO EKONOMSKO ČUDO U CG, VJERUJEM DA ĆE PODRŠKA GRAĐANA NATO-U SAMO RASTI

Autor Đina Radulović Izvor Vijesti

Američka podrška evropskom putu Crne Gore je jasna, a krucijalna je i njihova podrška ekonomskom razvoju Crne Gore, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"U narednom periodu očekujemo još investicija i grantova iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Evropske unije (EU). Jako je bitno naše NATO članstvo i za ekonomiju i za standard građana. Ubijeđen sam da će podrška naših građana NATO-u rasti", istakao je Spajić na konferenciji za medije sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom koji boravi u posjeti Crnoj Gori, pišu Vijesti.

Eskobar je rekao da je Crna Gora veoma dobar peijatelj i partner SAD.

"SAD podržavaju evropski put Crne Gore i ova vlada je već preduzela ogromne korake. Vecina lidera u Crnoj Gori je pokazala sjajnu viziju u usmjeravanju Crne Gore", kazao je Eskobar.

Na pitanje o padu podrške NATO članstvu i uticaju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i povezanosti nekih američkih državljana sa njim, Eskobar je rekao da svaka zemlja koja se pridružuje EU prvo se pridružila NATO-u, što kako je kazao nije zahtjev već je od pomoći.

"Veoma smo zadovoljni da postoji strateška vizija u Crnoj Gori da se krećete tim pravcem. Pitanje koje se tiče ruskog malignog uticaja je veoma ozbiljno", poručio je Eskobar.

Spajić je kazao da je Vlada počela da radi 1. novembra, tako da nije mogla da utiče na brojke i istraživanja.

"Potpuno smo fokusiarni na put ka Briselu, IBAR je ključan. Strateški cilj ove zemlje je da bude punopravna članica EU. Želimo da budemo pouzdan partner NATO članicama", poručio je premijer Crne Gore.

Kako pišu Vijesti, Eskobar je kazao da je nakon invazije na Ukrajinu postalo veoma jasno koliko je važan NATO.

"Došao sam na Balkan nakon posjete NATO gdje sam vidio ogroman entuzijazam nakon prihvatanja Švedske i Finske. To je pozitivan razvoj dogadjaja za Crnu Goru", poručio je Eskobar.

Spajić je poručio da benefiti članstva u NATO nijesu bas vidljivi građanima.

Podsjetio je na emisiju obveznica i kazao da investitori prepoznaju da je članica NATO-a pouzdanija.

Premijer je poručio da Crna Gora do sada nije imala jasan put prema EU i zašto će prosječan građanin imati benefite od toga.

"To je sada jasno, mi smo dobili od EU grant za prugu, dobićemo uskoro i 250 miliona 'za džabe' za autoput. Ne možemo ući siromašni u EU i za četiri godine napravićemo ekonomsko čudo u Crnoj Gori. Bez evropskog puta reforme ne mogu biti sprovođene", kazao je Spajić.