Politika

PES POVUKAO PREDLOG DA SE SA DNEVNOG REDA SKINE TAČKA O SMJENI MANDIĆA!

Autor Gordana Šćepanović

U toku je sjednica Skupštine, na čijem je dnevnom redu više predloga zakona, a poslanici će raspravljati i o inicijativi za razrješenje predsjednika parlamenta Andrije Mandića.

Skupština Crne Gore
Izvor: printscreen/youtube/skuština crne gore

Sjednica Skupštine je nastavljena i naredna tri sata poslanici će raspravljati o inicijativi o razrješenju predsjednika parlamenta Andrije Mandić.

Potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović podsjetila je da su predlog podnijeli poslanici DPS-a, SD-a i DUA.

Mandić je dao pauzu kako bi se održao Kolegijum

Andrija Nikolić imao je zamjerku jer prije sjednice nije održan Kolegijum, na šta je Mandić odgovorio da Poslovnik daje maksimalno tri sata za raspravu o toj tački.

Poslanici su počeli raspravu o inicijativi za smjenu Mandića, a predsjedavanje je preuzela potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović. Andrija Nikolić je naveo da se nikad nije dogodilo da sjednica Skupštine počne, a da se prethodno ne održi kolegijum i dogovori metodologija rada na sjednica.

"Nijesmo podijelili diskutante, nijesmo dogovorili raspodjelu vremena...Ne možemo ovako da radimo".

Mandić je predložio da rasprava o ovoj tački traje tri sata da da raspravu podijele prema snazi poslaničkih klubova, a da nakon toga održe kolegijum.

Čarapić je opoziciji, koja je dobacivala sa mjesta, rekao da oni (opozicija) ne znaju šta su podnijeli.

Boris Mugoša (SD) je kazao da opozicija nije proceduralno napravila faul. "Nemojte preko naših leđa da rješavate interne probleme".

Andrija Nikolić (DPS) kazao je da se Čarapić obraćao opoziciji "polemišući sa nečim čime se ne polemiše".

"Zato sam mu dobacio sa mjesta da ne zna o čemu govori", rekao je Nikolić i dodao da je ovu tačku (inicijativu) kao prvu da se o njoj raspravlja predložio Mandić.

Nikolić je dodao da je frapantno neznanje o Poslovniku koje je pokazao Čarapić. Čarapić je odgovorio da Mandić nije podnio Predlog za svoje razrješenje nego opozicija.

"Kolegijum utvrđuje dnevni red. Nijeste imali problem da to bude tačka dnevnog reda, ni mi niejsmo imali problem. Povući ćemo ovo čisto da ne bi bilo da ne prolaze inicijative opozicije", kazao je Čarapić i dodao da neko konstantno diže tenzije.

Čarapić je predložio da se u dnevi red uvrste izmjene i dopune Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju.

Taj predlog kao i izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji uvršteni je u dnevni red, takođe je uvršten i pedlog Vlade o potvrđivanju sporazuma iz Marakeša

Za dnevni red u cjelini glasala su 62 posanika (nije bio niko protiv niti uzdržan).

PES je povukao predlog da se sa dnevnom reda skine tačka o smjeni Mandića.

Čarapić je kazao je da je dosta bilo zapaljive retorike i povukao predlog da se ne raspravlja o inicijativi za smjenu Mandića.

"Vidjeli smo u četvrtak potpuno gubljenje kompasa. Spreman sam da povučem ovu tačku, a očekujem od svih smislneu raspravu, bez dizanja tenzija", rekao je Čarapić.

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić rekao je da je spreman da se raspravlja o smjeni Mandića.

Mandić je rekao da nema potrebe ni pred kim da bježi, niti da se crveni.

"Ja sam spreman na svaku raspravu. Ne želim da neko pomisli da je neko oštećen, a razumijem želju najjačeg poslaničkog kluba da sve podredi njihovom programu", rekao je Mandić.

Pokret Evropa sad (PES) predložio je u subotu da se sa dnevnog reda današnje sjednice izostavi inicijativa za razrješenje Mandića.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević nije želio da komentariše inicijativu PES-a. On je novinarima u holu Skupštine rekao da će biti "iznenađenja".