Politika

URA PODNOSI PREDLOG ZA INTERPELACIJU RADA MILOVIĆA: IZGUBIO KREDIBILITET DA BUDE MINISTAR

Autor Milica Mrvaljević Izvor Vijesti

Građanski pokret URA najavio je podnošenje interpelacije o radu ministra pravde Andreja Milovića, kojom će tražiti njegovo razrješenje sa funkcije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

“Podnijećemo predlog za interpelaciju o radu ministra Milovića”, rekao je “Vijestima” šef Poslaničkog kluba GP URA Miloš Konatar.

Kazao je da je Milović odavno izgubio kredibilitet da obavlja funkciju ministra pravde, zbog više afera koje se vežu za njega, a posebno sumnjivog odbijanja izručenja Binalija Čamgoza Turskoj.

“Poslanici URA će ponuditi predlog interpelacije o radu ministra Milovića svim poslanicima kako bi jasno vidjeli ko u Skupštini Crne Gore podržava aktivnosti Andreja Milovića, a ko ne”, kazao je Konatar.

Predsjedništvo PES-a isključilo je u nedjelju iz stranke Milovića, a jedan od razloga za to je navodno neizručenje turskog državljanina Binalija Čamgoza Turskoj, zatim “nesmotrene” izjave u Hrvatskoj, napad na bezbjednosni sektor, odnosno “ponašanje koje šteti partiji”, pišu Vijesti.

Interpelacija je jedan od instrumenata koji, prema Ustavu, Skupština ima na raspolaganju za ostvarivanje parlamentarnog nadzora nad radom Vlade. Interpelaciju može podnijeti najmanje 27 poslanika.

Ako se interpelacija usvoji, Skupština šalje zaključke Vladi, koja ne mora da ih usvoji.

Opozicija je tokom Vlade premijera Zdravka Krivokapića podnijela tri interpelacije i tražila razrješenje tri ministra. Međutim, iako je Skupština glasovima većine poslanika pozvala premijera Krivokapića da razriješi ministre, on to nije uradio.

U Demokratskoj narodnoj partiji (DNP) smatraju da je činjenica da je Milović isključen iz PES-a predstavlja jasnu političku poruku, koja je uz formulaciju “da će njegova ministarska funkcija biti otvorena u rekonstrukciji Vlade”, više nego očigledna da će on biti i smijenjen, pišu Vijesti.

“Svakako smatramo da se ne radi o političkoj svakodnevici i da je njegovo isključenje samo uvod u smjenu i sa ministarske funkcije”, rekli su “Vijestima” iz DNP-a.

Ministar saobraćaja Filip Radulović rekao je sinoć u emisiji Reflektor na TV Vijesti, da Milović nije imao zadovoljavajuće rezultate kao ministar, ali da će i “dalje biti ministar pravde”. “Za sve ostalo bih se obratio gospodinu premijeru”.