Politika

CRNA GORA PODRŽAĆE KOSOVO NA PUTU KA EU

Autor Gordana Šćepanović Izvor RTCG

Sagovornice Emilija Redžepi i Maida Gorčević su ocijenile da Crna Gora i Kosovo njeguju tradicionalno dobre i prijateljske odnose.

Izvor: Printscreen

Članstvo Crne Gore u EU biće u interesu svih država regiona, kazala je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Ona je to kazala tokom sastanka sa zamjenicom premijera Vlade Kosova, Emilijom Redžepi.

"Crna Gora je prva država kandidat koja pregova po novoj metodologiji sa EU. Crna Gora je spremna da podijeli stečeno znanje i iskustvo i pomogne, kako Kosovu, tako i ostalim državama u procesu pristupanja EU”, poručila je Gorčević, navode iz RTCG-a.

Dodala je da će članstvo Crne Gore u EU biti u interesu svih država regiona jer će Crna Gora zagovarati i zastupati dalje proširenje prema principu regate, i biti snažna podrška susjedima.

"Osim podrške u oblasti evropske integracije, Crna Gora može da se poveže sa Kosovom kroz različite zajedničke projekte i inicijative, ali i da uči od Kosova u oblastima kao što je digitalizacija pravosuđa u kojoj prednjače u cijelom regionu", kazala je Gorčević.

"Istakle su zadovoljstvo uspješnim sprovođenjem programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo, saglasivši se da on predstavlja odličan primjer dobrosusjetskih odnosa dvije zemlje sa ekonomskog, turističkog i kulturnog aspekta", navodi se u saopštenju.

Zamjenica premijera Redžepi kazala je da su u fokusu rada Vlade Kosova vladavina prava, borba protiv korupcije, kao i ekonomski oporavak i socijalna politika, prenosi RTCG.

"Jako nam je značajna pomoć Crne Gore u oblasti evropske integracije, ali želimo da dodatno unaprijedimo dobrosusjedske odnose i povežemo naše gradove. Dvije države mogu da sarađuju kroz različite regionalne inicijative, ali i kroz projekte u oblasti životne sredine", kazala je Redžepi za RTCG.

"Saglasile su se da postoji dosta prostora za pokretanje razvojnih projekata na dobrobit građana obje države, kao i zajedničkih inicijativa i projekata prekogranične saradnje", zaključuje se u saopštenju Ministarstva evropskih poslova, koje prenosi RTCG.