Politika

VUKOVIĆ SINDIKATIMA: POVEĆANJE PLATE KRAJEM GODINE

Autor Balša Janković Izvor RTCG

Pozvao je sindikate na strpljenje

Izvor: Gov.me/S.Matić

Vuković je kazao i da se Vlada ne bavi favorizovanjem pojedinačnih oblasti iz javne uprave, pa će pitanje svih tih povećanja biti riješeno kroz Zakon o zaradam, na čemu se već radi, piše RTCG.

“Na taj način, kroz sve strategije i politike koje treba da se sprovedu u ovoj godini, će se napraviti adekvatna politika zarada i jednostavno će biti na opšte zadovoljstvo i kolega iz javne uprave, građana Crne Gore, a i same državne uprave. Dakle, mi govorimo ovdje o strpljenju, negdje govorimo o trećem, četvrtom kvartalu i to je molba sindikatima bila. Sa druge strane, njima je ostavljeno na prihvatanju ovako fer pristupa, da li će na taj način usporiti institucije u kojima se nalaze i nastaviti sa svojim aktivnostima koje su nazvali štrajkom?”, kazao je ministar Vuković.

Pojasnio je i da je MUP na drugi našin ispregovarao svoje koeficijent.

“Mi govorimo o onome što EU traži od nas u jednom odgovornom ponašanju, na način da ne jačavamo javni dug, da deficit države ne raste na godišnjem nivou, a ovo iziskuje apsolutno suprotno ponašanje toga. Zato je apsolutno jasno, transparentno sve”, naveo je Vuković.

Kaže i da su pojedine klauzule u granskim kolektivnim ugovorima diskutabilne te da su različito ispregovarane kod različitih sindikata.

“I onda na taj način bismo napravili segregaciju još veću, a to nije cilj, nego upravo fer raspoređivanje zarada”, pojasnio je Vuković, prenosi portal RTCG.

Ponovio je da se povećanje zarada može očekivati u trećem ili četvrtom kvartalu i pozvao sindikate na strpljenje.

“Sada ostaje zaista na koji način će se oni odrediti u cijelom ovom sistemu, ali da ne kažemo sve aktivnosti koje smo imali, kad god su poželjeli, bili su prihvaćeni sa naše strane da razgovaramo”, poručio je Vuković.