Politika

VANREDNA SJEDNICA ZA IZBOR VRHOVNOG DRŽAVNOG TUŽIOCA ZAKAZANA ZA 27. JANUAR

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Poslanici parlamentarne većine podnijeli su danas Skupštini Crne Gore zahtjev za sazivanje vanredne sjednice o izboru vrhovnog državnog tužioca (VDT) za 27. januar, saznaju "Vijesti".

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Konsultativno saslušanje kandidata za VDT-a pred Odborom za politički sistem, pravosuđe i upravu, zakazano je za 17. januar, prenose Vijesti.

Biće saslušani svi kandidati za VDT-a koji ispunjavaju uslove za tu poziciju.

U prvom krugu glasanja, krajem decembra prošle godine, kandidatkinja Maja Jovanović nije dobila potrebnu većinu od 54 glasa.

U drugom krug glasanja VDT će se birati iz reda svih kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove. Osim Jovanović, to su još Milorad Marković i Suzana Mugoša, a za izbor je potrebna tropetinska većina - glasovi 49 parlamentaraca. Kako sad stvari stoje, najveće šanse za izbor ima Marković.

V. d. stanje u VDT-u traje od oktobra 2019. Jovanović je preko dvadeset godina u tužilačkoj organizaciji, a Tužilački savjet je 5. februara 2022. izabrao da obavlja funkciju v. d. VDT-a, na kojoj je bila u dva mandata. Za vrijeme tih mandata, a na njen predlog, TS je izabrao novog glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, a potom je pokrenuto nekoliko istraga koje su rezultirale podizanjem optužnica protiv nekadašnjih čelnika pravosuđa.

Marković je magistar pravnih nauka s dugogodišnjim iskustvom u oblasti vladavine prava - ljudskih prava, pravosuđa, krivičnog prava i oduzimanja imovinske koristi. Radio je na Pravnom fakultetu i kao ekspert/konsultant na projektima EU, Savjeta Evrope, OEBS-a, UNDP-a...

Suzana Mugoša je sutkinja Višeg suda u Podgorici. Karijeru je počela 1995. u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici kao pripravnik, da bi 1999. bila izabrana za savjetnika. Nakon pet godina podnijela je ostavku i izabrana je za sudiju podgoričkog Osnovnog suda, a potom je napredovala u sudskom sistemu. Sudila je u predmetu “Zavala”, a donijela je i prvostepenu presudu u slučaju “državni udar”, u kom su optuženi lider koalicije Za budućnost Crne Gore.