Politika

FORMIRAN ODBOR ZA IZBORNU REFORMU!

Autor Ivona Ulićević Izvor RTCG

Odbor ima ukupno 14 članova – po sedam iz vlasti i opozicije.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Za kopredsjednike ranije su izabrani su Vasilije Čarapić iz Pokreta Evropa sad (PES) i Nikola Rakočević iz Demokratske partije socijalista (DPS).

https://www.youtube.com/live/4mia4dREDkk?feature=shared

Članovi Odbora su Boris Pejović (PES), Simonida Kordić (Nova), Maja Vukićević (DNP), Nikola Rovčanin (Demokrate), Maja Vučelić (CIVIS), Nikola Camaj (Albanski forum), Mihailo Anđušić (DPS), Nikola Zirojević (SD), Admir Adrović (BS), Ana Novaković Đurović (URA), Adrijan Vuksanović (HGI) i Jevrosima Pejović (Posebni klub).

Povučene izmjene Zakona o biračkom spisku

Prethodno su na zahtjev opozicije iz Skupštinske procedure večeras povučene izmjene Zakona o biračkom spisku. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će se o tom aktu raspravljati u januaru. „Imaćemo vanredno zasijedanje u januaru građani Šavnika će tada imati rješenje“, kazao je Mandić. Izmjene tog zakona predložile su Demokrate, a trebalo je dovedu do rješenja za izbore u Šavniku, prenosi RTCG.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je tokom rasprave da je grubo prekršen dogovor sa Kolegijuma predsjednika parlamenta, ali dogovor oko formniranja Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva, gdje bi o tom zakonu trebalo da se raspravlja.

“Ukoliko je Vaša ideja da prekršite dogovor, preuzećete odgovornost za obesmišljavanje formiranje Odbora”, kazao je Nikolić predjedniku Skupštine Mandiću.

Mandić je rekao da Zakon o biračkom spisku ne pripada spisku izbornih zakona, te da se kao takav ne donosi kvalifikovanom većinom.
I GP URA bio je protiv toga da se večeras glasa o izmjenama tog zakona.

Poslanik GP URA Miloš Konatar kazao je da bi glasanjem večeras za te izmjene funkcionisanje Kolegijuma predsjednika Skupštine bilo besmisleno.

Predlagač Momčilo Leković je na kraju rekao da ne želi da bude taj koji će blokirati dogovor i povukao je Prijedlog izmjena zakona, prenosi RTCG.

“Konstatovaćemo da opozicija okupljena oko DPS-a fantastično funkcioniše i da će još neko vrijeme i Šavnik biti u rukama DPS-a”, poručio je Leković na šta je lider GP URA Dritan Abazović burno reagovao.

Usvojene dopune Zakona o ANB-u

Skupština Crne Gore usvojila je dopune Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB), kojima je predloženo da za funkciju generalnog inspektora Agencije uslov bude i pet godina iskustva u sektoru bezbjednosti. Za su glasala 43 poslanika, a nije bilo protiv i uzdržanih.

Na zahtjev opozicije povučene su izmjene Zakon o biračkom spisku. Predsjednik Skupštine Andrija Mandić kazao je da će se o tom aktu raspravljati u januaru.

„Imaćemo vanredno zasijedanje u januaru građani Šavnika će tada imati rješenje“, kazao je Mandić.

Dopune Zakona o ANB-u, koje je prethodno podržao Odbor za bezbjednost i odbranu, predložio je poslanik Pokreta Evropa sad Vasilije Čarapić.

Čarapić je, na sjednici Odbora, rekao da je predloženim izmjenama pokušao da na neki način utiče na to da funkcija generalnog inspektora bude dodatno profesionalizovana, piše RTCG.

„Izmjenom se predviđa da se doda dodatan uslov za generalnog inspektora, a to je da im pet godina radnog iskustva u sektoru bezbjednosti i da ispunjava posebne uslove koji su takođe predviđeni Zakonom“, rekao je Čarapić.

Čarapić je kazao da je uvjeren da su svjesni činjenice da je ANB i sektor bezbjednosti bio kontaminiran.

„Siguran sam da nova Vlada, koja ima apsolutni interes da ove stvari iskorijeni, nikad sebi neće dozvoliti da za mjesto generalnog inspektora imenuje nekog iz tih mračnih krugova, već će pokušati da nađe profesionalca koji će imati iskustvo i koji će biti čist“, rekao je Čarapić.