Politika

SPAJIĆ: KAO ŠTO SMO SPROVELI PROGRAM EVROPA SAD 1, SPROVEŠĆEMO I EVROPU SAD 2!

Autor Mirela Ljumić

,,Biće minimalna plata 700, prosječna 1.000, radno vrijeme sedam sati"

Izvor: Youtube/Skupština Crne Gore/Screenshot

Predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović u poslaničkom pitanju povodom premijerskog sata pita premijera Milojka Spajića, đe mu je program Evropa sad 2.

Evropa sad 2 je, ističe premijer, već sastavni dio Predloga budžeta za 2024. godinu i sa svojom implementacijom otpočinje za par dana.

“Prva mjera Evropa sad 2 programa je: povećanje minimalne penzije na 450 eura što predstavlja rast od 52 odsto. Benefit Evrope sad 2 već sa januarskom penzijom osjetiće preko 74.000 naših penzionera, koji su usljed inflacije u prethodnom periodu bili posebno pogođeni. Ovim vraćamo dug i pokazujemo solidarnost prema našim najstarijim građanima koji su ovu zemlju gradili a kojima nisu stvoreni uslovi za dostojanstven život u starosti kada im je to i najpotrebnije”, kazao je Spajić.

“Kako su se prema penzionerima odnosile prethodne Vlade govore podaci: minimalna penzija u 2016. godini iznosila je 121,92 eura, u 2017. godini 122,83 eura, u 2018. 125,63 eura u 2019. godini 128,14 eura. U svim tim godinama, uz minimalnu zaradu koja je iznosila oko 200 eura Crna Gora je imala deficit budžeta od preko 3 odsto i javni dug koji je sa 2,5 milijardi koliko je iznosio u 2016. godini povećan na 4,5 milijardi u 2020. godini. Enormno zaduživanje nije bilo dovoljno da kreatori politike dio tog zaduženja usmjere na podizanje kvaliteta života svojih građana. Zato je ovo prva mjera Evropa sad 2 programa, samo nepuna dva mjeseca od formiranja ove Vlade i to na potpuno fiskalno odgovoran i održiv način”, ističe Spajić.

“Umjesto toga, predložili smo Budžet za 2024. godinu kojim jedan cent zaduženja neće ići na finansiranje tekućih obaveza već isključivo za vraćanje starih dugova i finansiranje kapitalnih projekata kojim generišemo novu ekonomsku vrijednost”, kazao je Spajić.

Obećava da će se odgovorno prema javnim finansijama odnijeti i kada su u pitanju sve druge mjere ovog programa.

“To su povećanje minimalne i prosječne zarade i skraćenje radnog vremena. Nijedna od ovih mjera neće ići na štetu poslodavcima niti državnom budžetu. U duhu socijalnog dijaloga, što je i zakonom propisana obaveza, sa socijalnim partnerima biće razmatrane i predložene izmjene svih zakonskih propisa kako bi stvorili pretpostavke da predviđene reforme budu sprovedene u roku koji sam više puta pomenuo”, navodi Spajić.

Ova Vlada je, kaže Spajić, imala samo mjesec i po dana da predloži Budžet za narednu godinu.

“Naravno da je to nedovoljno da taj budžet reflektuje viziju i politike ove Vlade, zato ćemo odmah u I kvartalu naredne godine otpočeti sa radom na pripremi Fiskalne strategije. Fiskalnu strategiju Crna Gora nema već dvije i po godine, pa ni ne čudi što se prethodna Vlada zadužila po najvećoj kamatnoj stopi u istoriji budući da nijedan investitor ne vidi kao kredibilnog partnera državu koja nema svoje fiskalne planove i pregled reformi za period trajanja mandata jedne Vlade”, istakao je Spajić.