Politika

USPJEŠNO POPISANO 618.351 STANOVNIKA, POPIS ODBILO NJIH 69

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

Pejović je kazao da je do sada potvrđeno 69 slučajeva odbijanja i 152 slučaja gdje će popisna komisija "iskomunicirati" sa građanima

Izvor: MONDO/ Ivona Ulićević

Na današnji dan popisano je 618.351 lice, 199.081 domaćinstvo i 356.464 stana, rekao je direktor Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović..

On je Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa kazao da vjeruje da će do 28. decembra popis biti kompletiran, prenose Vijesti.

Pejović je kazao da je do sada potvrđeno 69 slučajeva odbijanja i 152 slučaja gdje će popisna komisija "iskomunicirati" sa građanima.

On je rekao da posljednjih par dana dobijaju dosta poziva od onih građana koji nisu ranije uspjeli da usklade svoje vrijeme sa popisivačem.

Poslanik Demokrata Nikola Rovčanin pitao je da li Monstat ima projekcije koliko je stranih državljana popisano, napomenuvši da je na prošlom popisu popisano bilo osam odsto stranaca od ukupnog broja.

Zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da je preuranjeno govoriti o analizama povećanja ili smanjenja broja stanovništva.

Ona je dodala da će se moći identifikovati broj stranaca koji imaju uobičajeno mjesto boravka, ali da je dublja analiza moguća tek kada rezultati budu gotovi.

Poslanik NSD-a Jovan Vučurović pitao je da li će se u roku od 30 dana objaviti preliminarni podaci o broju popisanih lica, stanova i domaćinstava, a u roku od 90 dana podaci o broju lica, kao i nacionalnoj odnosno etničkoj pripadnosti, strukturi vjeroispovijesti i jeziku, kao što je bio slučaj na prethodnom popisu 2011, piše portal Vijesti.

Remiković je odgovorila da je Zakonom predviđeno da preliminarni podaci budu objavljeni u roku od 30 dana, ali da vjeruje da rok od 90 dana neće moći da se ispoštuje. Istakla je da će kontrola podataka preko softvera produžiti objavljivanje za mjesec dana i da se nada da će šest mjeseci od završetka terenskog rada cijeli proces popisa biti gotov.