Politika

ČARAPIĆ NOVI ŠEF POKRETA EVROPA SAD

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Poslanik Pokreta Evropa sad (PES) Vasilije Čarapić biće novi šef poslaničkog kluba te partije, pošto se aktuelni Miodrag Laković povlači s te pozicije - saznaju nezvanično “Vijesti”.

Izvor “Vijesti” rekao je da Laković napušta mjesto predsjednika kluba zbog brojnih obaveza koje ima, i da će se posvetiti funkciji šefa skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, na koju je izabran krajem novembra. Laković je i član Odbora za antikorupciju.

Sagovornik navodi da je unutar poslaničkog kluba dogovoreno da Lakovića naslijedi Čarapić, i da bi o toj promjeni uskoro trebalo da bude obaviješten predsjednik parlamenta Andrija Mandić.

Čarapić je član Administrativnog, Zakonodavnog i Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Prema Poslovniku Skupštine klub poslanika se, po pravilu, konstituiše na prvoj sjednici, tako što se čelniku parlamenta podnosi spisak članova kluba koji potpisuje svaki njegov član, a na spisku se posebno naznačava predsjednik kluba.

Klub PES-a je najbrojniji u Skupštini, i u njemu je 20 parlamentaraca. Nakon njega slijedi klub Demokratske partije socijalista sa 17 poslanika, Nove srpske demokratije sa devet, Demokrata sa sedam, Bošnjačke stranke sa šest, dok Demokratska narodna partija i Građanski pokret URA imaju po četiri.

Po tri predstavnika u Skupštini imaju klubovi Socijalistička narodna partija - CIVIS, klub Socijaldemokrata, te poseban klub poslanika, dok su po dva skupštinara u klubovima Albanskog foruma i Demokratske unije Albanaca - Hrvatske građanske inicijative.

Bez kluba je jedan parlamentarac, poslanik Albanske alijanse Ilir Čapuni.

Možda ce vas zanimati