Politika

DPS UTVRDIO PRAVILA ZA PRVE UNUTARSTRANIČKE IZBORE; SVI ČLANOVI ĆE DOBITI SMS-OM LINK I ŠIFRU ZA PRISTUP GLASANJU!

Članovi Demokratske partije socijalista (DPS) biraće stranačko vođstvo elektronski, odnosno pomoću aplikacije koja će garantovati pouzdanost i tajnost tog procesa.

Izvor: DPS Internet Tim

To je predviđeno Odlukom o pravilima, kriterijumima i načinu sprovođenja neposrednih izbora, koju je u četvrtak usvojio Glavni odbor (GO) DPS-a.

Ta partija raspisala je neposredne izbore tog dana i zakazala ih za 28. januar predstojeće godine. Na njima će se birati predsjednik i potpredsjednici DPS-a. To bi trebalo da bude prvi put da se u Crnoj Gori kormilo neke stranke bira neposredno - glasovima članstva, a ne partijskih delegata.

Glavni odbor može dopuniti listu kandidata

Predlog kandidature podnosi se lično ili preko predlagača u prostorijama opštinskog odbora ili se šalje elektronski, i mora, pored ostalog, sadržati potpise članova koji podržavaju kandidata. Za kandidaturu za prvog čovjeka DPS-a potrebni su potpisi najmanje dva odsto od ukupnog broja članova, a za potpredsjednike potpisi najmanje jedan odsto njih, prenose Vijesti.

Imajući u vidu da bi o vođstvu DPS-a trebalo da odlučuje oko 20 hiljada članova, to znači da je za predsjedničku kandidaturu neophodno najmanje 400 potpisa, a za potpredsjedničku najmanje 200. Potpisi se mogu dati samo jednom kandidatu.

Nakon što kandidature budu podnesene, predviđeno je da ih razmotri kandidaciona komisija, koja će izraditi izvještaj sa zbirnom listom onih koji su ušli u trku za stranačke pozicije, i dostaviti ga Predsjedništvu, odnosno GO-u. Predsjedništvo utvrđuje predlog liste kandidata i prosljeđuje ga GO-u na odlučivanje. Članovi tog tijela se izjašnjavaju pojedinačno za svaku predloženu funkciju.

Živković još čeka suparnika

Kandidaturu za predsjednika najjače opozicione partije zasad je najavio samo vršilac dužnosti (v. d.) šefa DPS-a Danijel Živković, koji je sredinom novembra saopštio da će je podnijeti jer vjeruje “da bi svako odstupanje s pozicija značilo potpunu neodgovornost i izbjegavanje izazova”. Rekao je da nema saznanja o eventualnim drugim kandidatima za lidera DPS-a, dodajući da bi bilo dobro da ih bude više, pišu Vijesti.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Zasad nema najava o kandidaturama za potpredsjednike. DPS trenutno ima četiri potpredsjednika.

Neposredni izbori unijeti su u Statut DPS-a u januaru 2021, na vanrednom kongresu stranke. Prema tom dokumentu, trebalo je da budu održani najkasnije do 24. januara ove godine, a doskorašnji predsjednik te partije i države Milo Đukanović najavljivao ih je i za 2022. Iz DPS-a su objašnjavali da unutarstranački proces nije sproveden u predviđenom roku zbog priprema za proljetos održane predsjedničke i parlamentarne izbore.

Đukanović je nakon poraza na predsjedničkim izborima i povlačenja sa čela DPS-a najavio neposredne izbore u roku od tri mjeseca od parlamentarnih, održanih 11. juna. No, ni po isteku tog roka nije ih bilo.

Živković je nakon toga tvrdio da je rok zapravo tri mjeseca od proglašenja konačnih rezultata državnih izbora (proglašeni 14. jula), ali unutarpartijski izbori ni tada nisu održani.

Politički teoretičar Feđa Pavlović ocijenio je preksinoć na mreži Iks da su DPS-ovi izbori značajna novina u političkom životu Crne Gore, prenose Vijesti.

“Ove osobine cijene stranački lideri, ali ih zato birači vrlo brzo prepoznaju i odbacuju - zato je danas toliko malo političara koji u narodu uživaju poštovanje. Demokratizacija načina izbora partijskih rukovodstava, po modelu koji najavljuje DPS, mogla bi biti prvi korak u pravcu revitalizacije crnogorske političke elite”, poručuje Pavlović.